Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hunter Biden i bråk med svenska myndigheten

Mats Larsson: Revansch för Donald Trump.
Hunter Biden, president Joe Bidens son.
Foto: DEMOCRATIC NATIONAL CONVENTION / MEGA/IBL
House of Sweden i Washington D.C.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Hunter Biden och president Joe Biden.
Foto: ANDY WONG / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hunter Biden har varit i bråk med Statens fastighetsverk.

Presidentsonen anklagas för att ha smugglat in en ung kvinna och en hemlös vän på exklusiva House of Sweden i Washington DC, enligt mejl som DN tagit del av.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

House of Sweden är ett av Washingtons mest exklusiva kontorshus. I byggnaden har både svenska och isländska ambassaden sina lokaler. 

I februari 2017 flyttade USA:s president Joe Bidens son Hunter Bidens bolag in i byggnaden med en hyra på 50.000 dollar i kvartalet – motsvarande 400.000 kronor. Men vistelsen skulle inte bli långvarig. DN:s Mattias Carlsson avslöjar nu tidigare okända mejl om bråket mellan svenska myndigheter och presidentsonen.

Redan någon månad efter flytten in till House of Sweden uppstod problem. Hunter ska vid upprepade tillfällen släppt in besökare via en bakväg i strid med säkerhetsreglerna som säger att alla besökare måste passera huvudentrén och metalldetektorerna.

Bråk med svenska myndigheten

Efter att gäster fortsatt bjudits in bakvägen skickade Fastighetsverkets representant ett mejl till Hunter Biden:

”Det har återigen kommit till min kännedom att det verkar som att besökare fått tillgång till nummer 507 genom den nordliga entrén efter kontorstid – då vi har videoövervakning dygnet runt i hela byggnaden. Hjälp oss att hålla byggnaden säker genom att följa House of Swedens regler.”

Mejlet skulle bli starten på ett långt och utdraget bråk mellan parterna. I ett upprört mejl anklagar Biden personalen på House of Sweden för att både vara rasister och diskriminera hans gäster.

”Om NN har ett problem med mina gästers ras eller klädsel tycker jag att vi alla ska sätta oss och prata om det med en advokat närvarande”, skriver Biden.

En av besökarna som ska ha kommit in via bakvägen är Lundon Roberts. Enligt Hunter Biden var hon baskettränare åt hans och Barack Obamas döttrar. Roberts, som arbetade på strippklubb, skulle senare bli gravid med ett barn som hon hävdat är Hunter Bidens.

Statens fastighetsverk förnekar att Hunter Bidens gäster diskriminerats. I januari sades hyreskontraktet med Hunter Bidens bolag upp.

Se också:

Joe Biden talade i sitt första Town Hall om landets vaccinationsplan och att han blivit uppringd av alla tidigare presidenter – utom en.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.