Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hundratusentals på flykt i Bangladesh

Hundratusentals på flykt i Bangladesh efter Monsunregn. Foto: XINHUA/AVALON.RED / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Ett dussintal byar i Bangladesh svämmade över under bara en natt. Foto: XINHUA/AVALON.RED / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Bangladesh har drabbats av en av de värsta översvämningarna på flera år. 

Flodbanker har svämma över och tvingat 400 000 invånare att fly sina hem, rapporterar Reuters

Minst 30 personer har dödats. 

Ett dussintal byar dränktes och minst fyra fördämningar rämnade i Bangladesh under natten mot fredagen, meddelar myndigheterna i landet. I och med det har antalet människor på flykt i landet fördubblats på bara ett halvt dygn. 

Det kraftiga regnet har drabbat 23 distrikt i norra och nordvästra delarna av landet och minst 30 personer har mist livet sedan översvämningarna startade i förra veckan. 

Många människor har tagit sin tillflykt till vallar, tågspår och motorvägar, vilket har skapat stora problem i trafiken.

– Regeringen har öppnat över tusen tillfälliga skyddsanläggningar, men på grund av det djupa vattnet och bristen på kommunikation har många människor svårt att nå fram till dem, säger Raihana Islam, tjänsteman i distriktet Bogra, till Reuters. 

”Värsta på flera år”

Även grannländerna Indien, Pakistan och Nepal har drabbats hårt av sommarens monsunregn. I den indiska regionen Assam har den översvämmade Brahmaputrafloden tvingat nästan sex miljoner människor på flykt.

– Ödeläggelsen av årets översvämningar är den värsta på flera år, säger Ariful Islam på myndigheten som ansvarar för yt- och grundvattenhantering i Bangladesh (BWDB), enligt Reuters. 

Naturkatastrofer som exempelvis översvämningar, stormar och värmeböljor behöver inte ha en direkt koppling till klimatförändringarna – men enligt en rapport från World Meterological Organisation (WMO) har dessa typer av extremväder femdubblats sedan 1970-talet. 

Med sina drygt 160 miljoner invånare och 130 floder är Bangladesh särskilt utsatt under monsunregnen. Landet är även lågt beläget vilket ökar risken att påverkas av klimatförändringar, som sakta driver upp havsnivåerna, rapproterar det amerikanska tv-bolaget CBS