Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hundratusentals i USA protesterar mot Trump

Hundratusentals amerikaner demonstrerade mot familjeseparationerna i USA. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot Trumpadministrationen har varit hård efter att minst 2 300 barnfamiljer separerats vid gränsen. Foto: LARRY W. SMITH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter samlades utanför Vita huset i Washington DC. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
För tio dagar sedan skrev Donald Trump under en verkställande order för att stoppa familjer från att separeras. Foto: DAVID ZALUBOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN

Hundratusentals amerikaner demonstrerade i dag mot Donald Trumps migrationspolitik och familjeseparationerna vid den mexikanska gränsen.

Demonstrationerna skedde under hashtagen #FamiliesBelongTogether och arrangerades på sammanlagt 750 platser runtom i USA.

Den amerikanske presidenten Donald Trump har fått hård kritik efter att barn separerats från sina föräldrar när mexikanska migranter tagit sig in i USA illegalt.

När migranterna fångats av amerikanska myndigheter har föräldrarna satts i förvar i väntan på åtal, medan barnen placerats i separata byggnader utan sina familjer. Förfarandet är en del av Trumps nolltolerans mot illegal invandring.

Och i dag sa alltså hundratusentals amerikaner ifrån. På omkring 750 platser runtom i landet samlades människor för att demonstrera mot familjeseparationerna under parollen "Families Belong Together".

LÄS MER: Klart: Trump skriver under – stoppar familjeseparationerna

 

Hundratusentals deltog i protester runtom i USA på lördagen. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Protesterna handlar om landets migrationspolitik och de uppmärksammade familjeseparationerna vid mexikanska gränsen. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CJ GUNTHER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Protester mot migrationspolitiken i USA

När familjeseparationerna uppmärksammades uttryckte presidentens hustru Melania Trump sitt stöd för de drabbade mexikanska familjerna. Hon åkte därefter till Texas för att träffa migranterna, men fick själv kritik för att ha burit en jacka med orden "Jag bryr mig verkligen inte, gör du?", tryckta över ryggen.


LÄS MER:
Stödet för Donald Trump växer i USA – trots kritiken

Donald Trump svängde snabbt i frågan och skrev i förra veckan under en så kallad presidentorder för att sätta stopp för familjeseparationerna. 

En federal domare har sedan dess slagit fast att föräldrarna ska återförenas med sina barn inom 30 dagar.

Bobby Kennedys sonson Joe Kennedy III deltog i demonstrationerna. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Sonson till JFK deltog

I Boston deltog den demokratiske politikern Joe Kennedy III i protesterna. Han är sonson till politikern Robert F Kennedy, som mördades på ett hotell i Los Angeles 1968, och som i sin tur var bror till den amerikanske presidenten John F Kennedy, som mördades i Dallas 1963.

– Inte medan vi ser på. Inte så länge vi har något att säga till om. Inte så länge du kan höra våra röster och se våra plakat. Inte så länge vi kan marschera och protestera, sa Joe Kennedy III i ett tal under dagens protester. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!