Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Över en miljon evakueras efter kraftigt skyfall i Japan

Risk för jordskred.
Vattennivån stiger i Kotsuki river i Kagoshima, som drabbats av störtregn de senaste dagarna.
Foto: JIJI PRESS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
De senaste dagarna har det fallit runt 900 millimeter regn på Kyushu.
Foto: JIJI PRESS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Över en miljon invånare måste evakueras.
Foto: Daisuke Urakami / AP/TT

Södra Japan har drabbats av ett rejält skyfall.

Nu måste över en miljon invånare evakueras, rapporterar Reuters. 

– Vi vill att folk ska förstå att en situation där de måste skydda sina liv är nära förestående, säger meteorologen Ryuta Kurora enligt Japan Times.

Sen i fredags har det fallit upp till 1 000 millimeter regn i delar av Kyushu, den sydligaste av Japans huvudöar, skriver Reuters. 

Och det kraftiga regnet väntas fortsätta till torsdagen.

Nu har över en miljon invånare i södra Japan – i prefekturerna Kagoshima och Miyazaki – beordrats att evakuera. Det finns risk för både jordskred och översvämningar i samband med den massiva nederbörden.

Ytterligare 930 000 personer har uppmanats att evakuera, skriver Reuters.

En månads regn på ett dygn i södra Japan

Enligt en väderleksrapport väntas minst 80 millimeter regn i timmen i Kyushu-regionen, skriver Japan Times. Vissa områden kan få en månads regn – på ett dygn. Meteorologer har hållit krispresskonferenser och man uppmanar folk att evakuera tidigt för att skydda sig själva från ”livshotande katastrofer”.

– Vi vill att folk ska förstå att en situation där de måste skydda sina liv är nära förestående, sa meteorologen Ryuta Kurora under en presskonferens enligt Japan Times. 

Förra sommaren dog över 200 personer i västra Japan, i samband med utdragna regnoväder som bland annat orsakade jordskred och översvämningar.

Två miljarder kan drabbas 2050

Meteorologer brukar inte koppla enskilda väderhändelser till klimatförändringarna men säger att extremväder – bland annat värmeböljor och kraftiga skyfall – blir vanligare i och med klimatförändringarna. Om den globala uppvärmningen ökar med två grader väntas två miljarder människor beröras av översvämningar år 2050, enligt FN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.