Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hundratusentals demonstrerar – därför är de emot vaccinpass

Australien, Frankrike och Brasilien – här protesterar befolkningen.
Tusentals demonstrerade i Paris på lördagen.
Foto: LINSALE KELLY/BEPRESS/ABACA / STELLA PICTURES/LINSALE KELLY/BEPRESS/ABACA
Demonstranterna vänder sig bland annat mot vaccinpassen.
Foto: LINSALE KELLY/BEPRESS/ABACA / STELLA PICTURES/LINSALE KELLY/BEPRESS/ABACA
Polisen sköt tårgas mot demonstranter på Paris paradgata Champs-Élysées.
Foto: LINSALE KELLY/BEPRESS/ABACA / STELLA PICTURES/LINSALE KELLY/BEPRESS/ABACA
I Kungsträdgården i Stockholm demonstrerade drygt 100 personer.
Foto: John Falkirk / John Falkirk

Hundratusentals fransmän och australier protesterade mot vaccinpass och restriktioner på lördagen – och i Sverige tågade drygt hundra personer genom Kungsträdgården.

Det är en brokig skara som nu demonstrerar – och i kärnan finns en filosofisk konflikt om friheter och kollektiva krav, enligt Andreas Önnerfors, professor i idéhistoria.

– Om sjukdomen inte stävjas kommer vi att fortsätta ha sådana här protester.

Polisen sköt tårgas mot demonstranter på Paris paradgata Champs-Élysées på lördagseftermiddagen. Över 160 000 fransmän demonstrerade mot en ny lag som säger att vaccinpass krävs för besök på restauranger, konserter och biografer.

Enligt lagförslaget kan höga böter delas ut till restauranger och företagare som inte ser till att sina besökare är vaccinerade. Landets regering vill också tvinga sjuksköterskor att vaccinera sig.

”Nej till hälsodiktaturen!”, stod det på flera plakat.

Samtidigt protesterade tusentals australier mot landets strikta lockdownregler, som införts för att bromsa den tilltagande spridningen, och i Stockholm rörde sig drygt hundra personer genom Kungsträdgården under banderollen ”Frihet för Sverige” i lördags.

”Bred koalition”

Enligt Andreas Önnerfors, professor i idéhistoria vid European Academy of Science and Arts, är det flera grupper som demonstrerar nu.

– En grupp som är emot vaccin hemfaller åt populistiska budskap generellt, och har kanske en lägre utbildningsgrad och lägre tillit till samhället. Det andra segmentet är ganska välutbildade människor som är intresserade av alternativhälsa och liknande.

– Vad det gäller de nya lockdownprotesterna är det en bred koalition av folk som inte orkar fler tvångsåtgärder och som är principiellt emot att man måste visa vaccinpass. De är nog inga ideologiska vaccimotståndare, säger Andreas Önnerfors, som skrivit en rapport om vaccinmotståndare åt MSB.

”Andra klassens medborgare”

Tyskland kan också komma att ta efter Frankrike. På söndagen sa Angela Merkels stabschef Helge Braun till Bild am Sonntag att ovaccinerade kan räkna med färre friheter än vaccinerade om inte smittspridningen är låg i höst.

– Det kan betyda att ovaccinerade inte kan få besöka restauranger, biografer och arenor, även om de kan uppvisa negativa test, säger Braun till tidningen.

Enligt Andreas Önnerfors handlar konflikten om vaccinpassen om synen på frihet och vilka krav en stat kan ställa.

– Det är en svår fråga, som är politisk i slutändan. Antingen har vi en stat där medborgare måste acceptera att deras friheter blir inskränkta. Då antingen friheten mellan att vaccinera sig eller att ha fri rörlighet.

Högre skepsis i Frankrike

Han får medhåll från Farshid Javavand, biträdande forskare i mikrobiologi vid Lunds universitet, som skriver en bok om filosofi och evolution.

– Det handlar om en av vårt samhälles mest elementära konflikter: var tar individens frihet slut och var tar samhällets maktutövning vid, säger han till SvD.

Frankrike är generellt mer skeptiska mot vaccin än vissa andra EU-länder, säger Andreas Önnerfors. Enligt opinionsmätningar är 60 procent av fransmännen för vaccinkraven, och 30 procent emot. Det finns vissa legitima argument emot vaccinpassen, säger han.

– För många kan det vara en skrämmande tanke att man bli behandlad annorlunda, att man blir en andra klassens medborgare.

CNN:s reporter Anthony Wells rapporterar från San Paulo.
Över 73 procent av befolkningen har fått minst en dos men intresset för att vaccinera sig är lägre bland unga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.