Hundratusentals besökare när Stockholms Prideparad gör comeback

Gardell och Levengood: ”Glada över att få gå i paraden igen”
Efter två års uppehåll är Stockholms Prideparad tillbaka på gatorna.
Foto: OLLE SPORRONG
Mark Levengood och Jonas Gardell är på plats.
Foto: OLLE SPORRONG
Liberalernas partiledare Johan Pehrson deltar i paraden.
Foto: OLLE SPORRONG
Fredrik Saweståhl under invigningen av årets Pridefestival i Pride Park på Östermalms IP.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pride.
Foto: Expressen TV
Skäggen var välansade och nymålade.
Foto: ANNA RINGSTROM / REUTERS X04303
1 / 7

Efter två år är Stockholms Prideparad tillbaka på gatorna.

Omkring 50 000 människor brukar delta i paraden som går från Norr Mälarstrand till Östermalms IP.

– Det är superkul att det äntligen, äntligen är dags för Prideparad i Stockholm igen, säger Fredrik Saweståhl, ordförande för Stockholm Pride. 

På måndagen den 1 augusti invigdes Stockholm Pride med temat ”Dags att bekänna färg”, som syftar till att stå i solidaritet med hbtq-personer världen över och låta deras röster höras. 

Den färgglada folkfesten har pågått hela veckan och på lördagen är det dags för den efterlängtade paraden som tågar genom centrala Stockholm.   

– Hela Stockholm och många andra i Sverige och utanför har väntat på detta sedan 2019. Det är en dag för glädje, kärlek och frihet och vi vill dela den med så många som möjligt, säger Fredrik Saweståhl, ordförande för Stockholm Pride. 

Väntas locka en halv miljon 

Efter två års pandemiuppehåll går den 4,5 kilometer långa Prideparaden av stapeln klockan 13 med start på Norr Mälarstrand. 50 000 personer väntas delta i tåget indelade i över 130 ekipage som brukar locka omkring en halv miljon besökare.

Fredrik Saweståhl förväntar sig både glädje och allvar. 

– Glädje över att samlas, glädje över allt vi har åstadkommit, glädje över att fira kärlek, frihet och öppenhet men också allvar i det som fortsatt behöver göras i Sverige för hbtq+ personer, allvar över situationen för hbtq+ personer som förföljs och förtrycks världen över, säger han. 

Kommer något vara nytt för årets Prideparad? 

– Vi har en sektion för stöd för Ukraina med deltagare från bland annat Ukraina. Det känns fint att vi kan ge stöd på det sättet men också aktivt stöd via vårt insamlingsarbete. Senare under kvällen kommer även ukrainska Eurovision-vinnarna Kalush Orchestra att uppträda i Pride Park, säger Saweståhl.

Den 4,5 kilometer långa Prideparaden går av stapeln klockan 13 med start på Norr Mälarstrand och mål på Östermalms IP.

Så påverkas trafiken i Stockholm

Enligt SL kommer paraden att innebära stor påverkan på trafiken i innerstan redan från klockan 10.30 på lördagsförmiddagen och fram till klockan 22 på kvällen.

– Det går att ta sig fram men många innerstadsbussar påverkas, det är avspärrningar både innan, under och efter paraden, säger Anders Strömberg, presskommunikatör på SL till DN.  

Stombusslinjerna 1-4 och 6 är avkortade eller omlagda och busslinje 75 är helt avstängd mellan klockan 11 och 22. Linje 76 är avstängd mellan klockan 11 och 19, uppger tidningen. 

Även framkomligheten med bil i Stockholms innerstad kommer begränsas under stora delar av lördagen. Flera centrala gator, så som Vasagatan och Kungsgatan är helt avspärrade från paradens start fram till klocka 18.

Paraden medför också en stor polisinsats. Men det råder ingen förhöjd hotbild, enligt polisen.

– Det här har planerats i flera månader, det är även mycket trafikfrågor där hela Stockholm stad är avstängt och det måste också fungera. Det är otroligt mycket människor på en ganska liten yta, så det är ett pussel att få ihop allt, säger Susanne Wikland, biträdande kommenderingschef i Stockholm city till TT.


Avstängda vägar:

Rålambshovsleden (08.00-18.00)

Norr Mälarstrand (13.00-18.00)

Vasagatan (13.00-18.00)

Kungsgatan (13.00-18.00)

Sturegatan (13.00-18.00)

Lidingövägen (13.00-18.00)


Källa: Polisen

Se även: 

”Jag är en stolt förälder” • Gruppen stolta föräldrar
Sam Silver intervjuas.

Stockholm Pride 2022

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.