Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundratusentals amerikaner marscherar mot vapenvåldet

Yolanda Renee King, barnbarn till Martin Luther King gjorde succé på scenen under manifestationen.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Hundratusentals personer deltar i marschen.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Miley Cyrus är en av artisterna som uppträder under manifestationen.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Sam Fuentes överlevde skolskjutningen i Florida och höll tall under manifestationen i Washington.
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En av de starkaste rösterna bakom striktare vapenlagar är Emma Gonzalez, 18, en av överlevarna från masskjutningen på Marjory Stoneman Douglas High School.
Foto: CJ GUNTHER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Personerna bakom demonstrationen "March för our Lives" kräver ett stopp på vapenvåldet och att skolskjutningar som den på Marjory Stoneman Douglas High School i Florida ska upphöra.
Foto: RMV/REX/SHUTTERSTOCK / RMV/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Foto: AP / AP
Foto: AP / AP
1 / 9

Politikerna måste göra amerikanernas trygghet till en prioritet. Vapenvåldet måste få ett slut. Masskjutningar på landets skolor måste upphöra.

Det är kraven hundratusentals amerikaner ställer när de på lördagen tar till gatorna i Washington D.C i demonstrationen "March for our lives".

– Vi vill bara försäkra att människor är trygga och att de inte behöver dödas, säger Ammar Vaneoim, 7, som deltog i marschen med sin mamma Tenika Brown.

– Vi är alla här i ett gemensamt syfte. Att få kongressledamöterna att införa striktare vapenlagar för barn, säger Tenika Brown.

Och att gemensamt höja rösterna för att påverka politiken var ett gemensamt tema för många av talarna vid protesten.

Vid starten för marschen fanns röstregistreringsbås för att fler ska registrera sig och sedan delta i valen. Lågt valdeltagande är ett av de största problemen i kampen mot vapen enligt en av de överlevande studenterna från Parkland-skjutningen som höll tal. Hon uppmanade samtliga att ta med ytterligare 17 personer – en för varje dödsoffer vid skjutningen på Parkland i Florida – och rösta på politiker som arbetar för säkrare vapenlagar.

– Vi är inte bara här för att prata, vi är här för att agera för förändring.

På lördagen gick hundratusentals amerikaner ut på gatorna i huvudstaden Washington D.C
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Även den kända människorättskämpen Martin Luther Kings barnbarn höll tal till stort jubel från folkmassan. 


Läs mer här: Martin Luther Kings barnbarn gjorde succé med brandtal


Skjutningen fick i gång debatten

På alla hjärtans dag i år sköt 19-årige Nikolas Cruz ihjäl 17 personer på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida. Det här var bara en av många skolskjutningar i USA den senaste tiden. Precis som vid tidigare masskjutningar på skolor i landet väcktes än en gång debatten till liv kring de amerikanska vapenlagarna. Över hela landet höjdes återigen krav på tuffare vapenlagar.

– Jag är här för att visa min åsikt kring vad som sker just nu. Jag tycker inte att barn är säkra i skolan. Jag tycker inte att någon ska ha vapen på sig för att två personer som slåss mot varandra med vapen kommer bara att göra det värre, säger Grace Kao, 12, som deltog i marschen i Washington D.C.


LÄS MER: Emma Gonzalez kan få en plats i historieböckerna  


Emma Gonzalez: "Vi är barnen ni kommer att läsa om i läroböckerna"

Några av de mest kraftfulla rösterna kom från överlevarna från skolskjutningen i  Parkland. En av dem tillhör 18-åriga Emma Gonzalez. 

Hon kallar vapenförespråkarnas argument för ”bullshit” och kräver förändring. 

– Vi är barnen ni kommer att läsa om i läroböckerna. Inte för att vi är ännu några siffror i statistiken över masskjutningar i USA, utan för att vi kommer att vara den sista masskjutningen, sa hon i ett tal efter skolskjutningen och riktade sig direkt till president Donald Trump.


LÄS MER: Trump: Lärare med vapen kan stoppa skolskjutningar 

"Vägra tillåta att ännu en person dör i onödan"

Skapad av, inspirerad av och ledd av elever från hela USA är det nu dags för jätteprotesten "March for our lives". På lördagen väntas hundratusentals amerikaner ta till gatorna i huvudstaden Washington D.C – och det med tydliga krav: Stoppa vapenvåldet och se till skolskjutningarna på landets skolor upphör. De kräver att USA:s politier stiftar tuffare vapenlagar och gör medborgarnas säkerhet till en prioritet.

Även i flera andra storstäder runtom i världen genomförs demonstrationer.

"Stå enade med oss den 24 mars. Vägra tillåta att ännu en person dör i onödan,", skriver grundarna bakom "March for our lives" på sin hemsida. 

– Jag har fått nog av det. Av dödandet av oskyldiga barn och dödandet av vanliga människor. Det får vara nog, säger Siakzar Moayedi som deltog i marschen.

– Jag är här för att protestera mot det faktum att människor tycker att det är okej att ha vapen överhuvudtaget. För vapen hör inte hemma på skolor eller i hem, de hör hemma i krigszoner, säger Zora Pauk, 12, en annan marschdeltagare.


LÄS MER: Trump hade fusklapp om empati under möte med offer  


USA:s förre president Barack Obama uppmärksammar marschen på Twitter.

”Michelle och jag är så inspirerade av alla unga personer som gör dagens marscher möjliga. Fortsätt. Ni leder oss framåt. Inget kan stå i vägen för miljoner röster som vill ha förändring” skriver Obama på Twitter.

https://twitter.com/BarackObama/status/977592827348742146

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.