Hundratals vill att Kent Persson ska sparkas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"SAKNAR FÖRMÅGA ATT LEDA". Moderaternas partisekreterare och valgeneral Kent Persson får nu hård kritik från de egna leden.
Foto: Cornelia Nordström

Det stormar inom Moderaterna efter katastrofsiffrorna.

Skulden för fiaskot läggs på partisekreteraren och valgeneralen Kent Persson - och nu vädjar M-politiker till statsministern att snabbt agera.

Hundratals förtroendevalda moderater i hela landet vill att Kent Persson sparkas, kan Expressen i dag avslöja.

- Kent är en bra person men har inte rätta personligheten för uppdraget, säger Linköpings borgmästare och M-kommunalråd, Ann-Cathrine Hjerdt, till Expressen.

Frustrationen växer och på en del håll är det närmast upprorsstämning. Statsminister Fredrik Reinfeldt måste agera efter de nattsvarta siffrorna i Expressens och Demoskops väljarbarometer som presenterades i går, menar M-politiker i hela landet.

I gårdagens Expressen ifrågasattes partisekreteraren och valgeneralen Kent Persson av den tidigare M-ledaren Ulf Adelsohn.

- Ibland måste man byta ut den som inte är i bra form, sade han.

Kent Persson utsågs av Fredrik Reinfeldt till partisekreterare för Moderaterna för drygt två år sedan. På Moderaternas partikansli i Stockholm utbröt snabbt kaos - och massflykt.

Nu visar en stor enkätundersökning som Expressen genomförde under gårdagen att hundratals partikamrater är tveksamma till Kent Persson. Vid 21-tiden hade 124 förtroendevalda M-politiker - av 247 svarande - krävt Perssons avgång. Många gör det öppet.

Saknar Schlingmann

- Jag vill ha tillbaka Schlingmann, konstaterar borgmästaren och kommunalrådet i Linköping, Ann-Cathrine Hjerdt.

- Det krävs otroligt mycket av en partisekreterare. Lyhördhet, synlighet, empati och mod. Kent är en bra person men har inte rätta personligheten.

Ann-Cathrine Hjerdt menar samtidigt att statsministern måste ta katastrofsiffrorna i opinionsmätningarna på allvar.

- Jag vill att han lyfter framför allt jämställdheten och miljöfrågorna. Att han slänger av sig "kavajen" och deltar i "Svenssonarrangemang" - att han börjar le igen.

Jan Olof Karlsson, M-ordförande i kommunfullmäktige i Klippan, sågar den nuvarande partisekreteraren och valgeneralen Kent Persson.

- Jag tycker att vi misslyckades med vår EU-kampanj och då faller ansvaret tungt på partisekreteraren. Jag tycker också att vi har misslyckats med att kommunicera med väljarna under en ganska lång period. Jag tycker att Kent Persson borde dra slutsatser av detta och lämna sitt uppdrag.

Karlsson tror dock att det är för sent för Persson att avgå nu - bara några månader före valet.

- Jag tror att det är för sent för en sådan åtgärd och de som vet bäst när tidpunkten är rätt för ett byte är partiledningen.

Flera moderater svarar att de saknar Moderaternas tidigare "superstrateg" Per Schlingmann, i dag PR-konsult - andra föreslår att Ulrica Schenström, som tvingades lämna uppdraget som statssekreterare i november 2007, erbjuds jobbet som valgeneral framöver.

Vill inte svara på kritiken

Partisekreteraren vill inte svara på några frågor om den omfattande kritiken mot honom.

Via pressekreteraren Anna Lööf kommenterar han i stället Expressens och Demoskops väljarbarometer som visar att M nu är nere på samma nivå som hösten 2003.

- Som tidigare verkar Demoskop återspegla en EU-opinion, vi har bra och öppna diskussioner i partiet och jag liksom många andra laddar nu för en nationell valrörelse.

Partikamraterna: Därför bör Kent Persson avgå

Ordförande i kommunfullmäktige:

Han saknar förmåga att leda partiarbetet.

-

M-nämdeman:

Han skickar fel signaler och är ytlig. Använder slogans i stället för fakta.

-

M-ersättare i regionfullmäktige:

Kan bara konstatera att för mig är han inte förtroendegivande.

-

Revisor:

Kan inte engagera folk.

-

Ann-Cathrine Hjerdt, kommunalråd och borgmästare i Linköping:

Det krävs otroligt mycket av en partisekreterare. Lyhördhet, synlighet, empati och mod. Kent är en bra person men har inte rätta personligheten för uppdraget.

-

Vice ordförande i kommunfullmäktige:

Om laget spelar dåligt kan det hjälpa att byta coach.

Så genomfördes enkäten

Expressen skickade klockan 14.30 på fredagen en enkät via e-post till 3 140 personer i hela landet som har eller har haft förtroendeuppdrag för Moderaterna i kommuner, landsting och riksdag.

Vid 21-tiden i går kväll hade 247 i dag aktiva moderatpolitiker besvarat frågan "Anser du att Kent Persson bör bytas ut som valledare?" Av dessa svarade 124 ja på frågan och lämnade skriftlig motivering.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.