Hundratals svenskar med i skattehärvan

Mellan 400 och 500 svenska personer och bolag ska finnas i de läckta dokumenten.
Foto: Tommy Pedersen
Det ska handla om allt ifrån egenföretagare till näringslivets absoluta toppar, enligt SVT:s reporter Joachim Dyfvermark.

I går berättade SVT:s reporter Joachim Dyfvermark för Expressen att det finns flera svenska namn med i Panamaskandalen.

Nu avslöjar han att det handlar om 400-500 svenska personer och bolag:

Det handlar om alltifrån egna företagare med konsultverksamhet utomlands till näringslivstoppar.

Det kallas för historiens största läcka. 11,5 miljoner dokument visar hur Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca skapat brevlådeföretag i skatteparadis för att gömma pengar, enligt internationella journalistorganisationen ICIJ som SVT arbetat med.

Nordea har genom advokatbyrån erbjudit brevlådeföretag åt rika kunder. Banken finns i över 10 000 dokument, som Aftonbladet var först med att rapportera.

– Nordea hamnar på elfte plats i antal brevlådebolag som man har skapat av 14 000 banker i databasen. Banken är eller har varit mellanhand till mellan 300 och 400 brevlådeföretag. Under 2015 hade man runt 100 brevlådeföretag och var med det den sjätte största banken i databasen, säger SVT:s reporter Joachim Dyfvermark. 

Även andra svenska banker – Swedbank, Handelsbanken, Banque Invik, Carnegie, Banque Öhman och SEB – nämns i dokumenten men deras koppling är oklar. 

"Väldigt många kommer sova dåligt"

Hittills har SVT hittat mellan 400 och 500 svenska personer och bolag i Panama-dokumenten. 

– Vi processar det här materialet fortfarande och det här är bara början. Vi kommer att jobba med det här under våren, säger Joachim Dyfvermark.

Vilka personer är det här?

– Vi har inte sett några svenska politiker än utan det handlar mest om personer inom näringslivet. Det handlar om alltifrån egna företagare med konsultverksamhet utomlands till näringslivstoppar. Det kommer namn, men när och hur många och vilka, det vet jag inte just nu. 

Kommer vi att få se byten av styrelseordföranden i svenska bolag?

– Det är för tidigt att säga. Det beror på hur många namn vi väljer att publicera. 

Vad kan det här få för konsekvenser?

– Väldigt många kommer att sova väldigt dåligt under en lång tid framöver. Om man tittar på Island har man tre ledande ministrar som har haft brevlådeföretag. Det handlar inte så mycket om hur mycket pengar man har undvikit i skatt utan om dubbelmoralen. De har gjort karriär i spåren av den isländska bankkrisen och har tidigare sagt att nu är det slut med fifflet En regeringskris på Island ligger inte långt borta.

Och i Sverige?

– Efter onsdag så tror jag att det kommer att bli konsekvenser. Jag skulle förvånas om man inte måste se över hur svenska stora finansiella institut har agerat.

Är det här olagligt?

– Det får Skatteverket och Finansinspektionen titta på. Det handlar om vad man använder de här bolagen till. Gemensamt är att brevlådeföretagen bara är papperskonstruktioner, det finns ingen verksamhet i de här bolagen. Vissa fall kan handla om legal skatteplanering.

Nordea tillbakavisar

Det är i sig inte olagligt att skapa brevlådeföretag för förmögenhetsplacering utomlands men bolagen kan också utnyttjas för penningtvätt och skatteflykt. I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.

– Jag kan inte kommentera, men det står väldigt tydligt här att vi inte ägnar oss åt pengatvätt. Vi accepterar inte sådana pengar, säger Carlos Sousa, presschef på Mossack Fonseca, enligt SVT.

Även Nordea Luxembourgs vd, Thorben Sander, nekar till anklagelserna.

– Efter 2009 har vi haft en period där vi proaktivt går in och tar ansvar. Vi hade ett litet antal förut. Nu är det ett mycket lågt antal av den här sortens strukturer, säger han enligt SVT.

I ett uttalande på Facebook säger Nordea:

– Nordea följer alla lagar och regler i dessa frågor. Vi tolererar inte att utnyttjas för skatteflykt och vi har sedan 2009 en tydlig policy: skatteplanering som kan uppfattas som skatteflykt är ingenting vi bistår våra kunder med och inte heller uppmuntrar. Tvärtom så kan kunder som är intresserade av ett sådant upplägg inte längre vara kunder hos oss. När det gäller så kallade brevlådeföretag kan dessa i ett fåtal fall användas som juridiska och administrativa strukturer för ett fåtal kunder med mycket komplexa, internationella tillgångar, givet att alla regler följs. I dessa fall har Nordea en rad rutiner och kontroller som ska säkerställa att kunderna deklarerar tillgångarna på sina konton. Det stora flertalet av våra kunder avråder vi från att använda offshorebolag och vi accepterar inte kunder som döljer information för skattemyndigheterna.

DET HÄR ÄR PANAMA-DOKUMENTEN

* 11,5 miljoner interna dokument har läckt från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca. Dokumenten har granskats av hundratals journalister över hela världen, däribland av SVT och Uppdrag granskning i Sverige.

* Tyska Süddeutsche Zeitung tog först del av läckan, som de sedan delat med sig av via journalistorganisationen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

* Banker har ofta skött kontakten åt kunder med advokatbyrån Mossack Fonseca. Svenska Nordea är inblandat från Sveriges sida.

* De läckta dokumenten avslöjar hur Mossack Fonsecas de facto affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.

* Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.

Källa: SVT:s Uppdrag granskning

NORDEA-KOPPLINGEN

* För de allra rikaste kunderna i Nordea har banken erbjudit tjänster utöver den vanliga servicen via sitt kontor i Luxemburg.

* Nordea har därifrån samarbetat med Panamabaserade Mossack Fonseca och skapat hundratals brevlådeföretag åt förmögna kunder för att ha tillgångar i skatteparadis.

* Nordea ändrade sitt regelverk 2009. Banken hävdar att man sedan dess upphört med all verksamhet som inte skulle klara en granskning.

* Enligt Uppdrag granskning visar de läckta dokumenten från Mossack Fonseca att det inte stämmer. Bland dokumenten finns en e-postväxling mellan Nordea och Mossack Fonseca från sommaren 2015. Nordea ber där om hjälp att sätta upp en ny ägarstruktur åt en kund genom brevlådeföretag. Dokumenten visar även hur Nordea fortfarande administrerar fler än 100 andra aktiva brevlådeföretag.

* Uppdrag granskning har granskat ägarna till brevlådeföretagen. I många fall är det enbart fråga om ägare på papperet – så kallade målvakter – som används för att skydda den egentliga ägaren.

* Några av ägarna till brevlådeföretagen är till och med avlidna personer.

Källa: SVT:s Uppdrag granskning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.