Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hundratals sjuka av cannabis i Albanien

Läkare slår larm sedan minst 700 människor insjuknat i Albanien efter att ha skördat, pressat och packat cannabis i en laglös region i landet, rapporterar albanska medier.

De har sedan i juni sökt hjälp på sjukhuset i staden Gjirokaster, drygt 20 mil från huvudstaden Tirana, efter att ha säsongsarbetat i byn Lazarat. Alla har haft symtom på cannabisförgiftning.

– Patienterna, många av dem tonåringar och till och med barn under 15 år, har kräkts, haft ont i magen, hjärtproblem och högt blodtryck, säger läkaren Hysni Luka.

Omkring 2 000 människor har satt upp ett tältläger nära Lazarat för att arbeta på fälten där producenterna betalar dem 70 kronor för 10 kilo av den färdigbearbetade drogen.

Illegal verksamhet blomstrar

Den illegala verksamheten har blomstrat i över två decennier under den turbulenta politiska omvandlingen i landet efter kommunismens fall.

Lazarat har blivit synonymt med laglöshet i Albanien där cannabisodlarna inte drar sig för att skjuta poliser som närmar sig deras fält.

Byn, nära den grekiska gränsen, är landets största cannabisproducent med en årlig produktion på 900 ton värt 40 miljarder kronor.

Albanien anses vara transitland för cannabis, heroin och kokain till Europa.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!