Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hundratals samlades i knytblusmanifestation

Tidigare S-ledaren Mona Sahlin var en av flera talare under manifestationen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hundratals personer samlades utanför Börshuset i Gamla stan i samband med Knytblusmanifestationen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hundratals personer samlades för att stötta Sara Danius och protestera mot ojämställdhet utanför Börshuset på torsdagen.

Det som en följd av stormen i Svenska Akademien.

– Sara Danius får lämna medan de som har känt till övergreppen i årtionden och inget gjort, de stannar tyst bakom sina stora svarta solglasögon, sa Mona Sahlin i sitt tal.

På torsdagen, i samband med att Svenska Akademien höll sitt veckovisa möte i Stockholm, samlades hundratalet personer vid Börshuset i Stockholm – och på andra håll i landet – för att manifestera.

Deltagarna samlades för att protestera mot ojämställdhet och för att stötta Svenska Akademiens avhoppade ständiga sekreterare Sara Danius.

”Om Sara Danius ska avgå bör samtliga övriga ledamöter även de lämna sina stolar. Detta behövs för att göra upp med tystnadskulturen, elitismen och gubbväldet en gång för alla”, menar initiativtagarna.


LÄS MER: Internationella kritiken mot Svenska Akademien: ”Vem skulle vilja ta emot årets Nobelpris?”


”Större än Svenska Akademien”

Med knytblusar – Sara Danius signaturplagg – samlades hundratals för manifestationen utanför Börshuset vid klockan 17. Bland de närvarande fanns kriminologen Nina Rung, tv- och radioprofilen Cissi Wallin och föreläsaren Kristina Wicksell. Andra på plats vid Börshuset var tidigare S-ledaren Mona Sahlin.

– Sara Danius får lämna medan de som har känt till övergreppen i årtionden och inget gjort, de stannar tyst bakom sina stora svarta solglasögon. Nej hör ni, vi känner igen gubbröror när vi ser dem, sa Mona Sahlin i ett tal under manifestationen.

Cissi Wallin och Nina Rung fanns på plats vid manifestationen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Cissi Wallin i Expressen TV:

– Det här handlar verkligen om något större än Svenska Akademien.


JENS LILJESTRAND: ”Knytblusen mot Horace – en smocka åt gubbväldet


Cissi Wallin: ”Man vet tillräckligt”

Hon menar att det handlar om ett skifte av fokus där män i det här fallet bär ansvaret för något, som kvinnor får ta skulden för.

– Det flyttas till kvinnor som får städa upp. Det har vi sett Sara Danius göra nu.

Samma sak säger Nina Rung till SVT:

– Vi vill sätta fokus på förflyttningen. Att det som från början handlade om 18 kvinnors berättelser om sexuella övergrepp nu i stället handlar om Sara Danius förmåga att leda Akademien.

Stortorget utanför Börshuset var fullt med människor på torsdagen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kritiker menar att kön inte har med situationen i Svenska Akademien att göra – det håller Cissi Wallin inte med om. Vidare slår hon ifrån sig kritik om att det som eventuellt hänt inom Svenska Akademien utspelat sig i en liten och sluten grupp, och att utomstående har dålig insyn och därmed dålig kunskap om läget.

– Jag tycker att man vet tillräckligt. 

Liknande manifestationer som den vid Börshuset i Stockholm hölls också i Göteborg, Helsingborg, Västerås och Jönköping.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.