Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hundratals personer förstörde Anders gård

Ett hundratal personer slog upp läger på Anders Ströms gård utanför Sollentuna.
Foto: Privat
Anders Ström driver lantbruket på Bögs gård utanför Sollentuna.
Foto: Privat
Enligt Anders Ström försökte personerna tjuvrida hans hästar.
Foto: Privat
Sollentuna kommun får betala nära 300 000 kronor för avhysningen och städningen av gården.
Foto: Privat
Enligt Anders Ström var hela gården full av skräp.
Foto: Privat
Foto: Privat
1 / 7

Ett hundratal kringresande hantverkare slog läger på lantbrukaren Anders Ströms gård utanför Sollentuna.

De körde sönder marken, skräpade ner och vägrade lämna platsen.

Efter fyra dagar avhystes massan – till en kostnad på drygt 300 000 kronor.

– Jag fick backa undan och se hur de förstörde min gård, säger Ström om gruppen som rört sig vidare till andra platser.

Gruset rördes upp till rök när husvagn efter husvagn efter husvagn dök upp på den lilla vägen. På bara några minuter var gården ute på Järvafältet i Sollentuna kommun norr om Stockholm helt full.

Ett hundratal personer med ett 40-tal husvagnar, lastbilar och husbilar dök upp som från ingenstans och slog sig ner på Bögs gård – en bondgård med en visningsgård ute på naturreservatet.

– Hela händelseförloppet gick väldigt snabbt, berättar Anders Ström, 46, som arrenderar gården, om händelsen fredagen den 6 maj som Mitt i Sollentuna var först att berätta om.

– Först trodde jag att det var någon som försökte skämta. Men det var bara att bege sig dit, jag var där fort som tusan. Hela åkern var full med husvagnar, husbilar, fyrhjulingar, små lastbilar. Och det vällde in. Det fortsatte att välla in bilar hela tiden.

Polisen och kommunen har varnat för hantverkarna

Det var kringresande hantverkare från Irland, ibland kallade asfalts- eller stenläggare – personer som erbjuder tjänster för låga arvoden som de tar emot svart. Både polisen och kommunen har tidigare och flera gånger varnat för oseriösa, kringresande hantverkare.

Men till Bögs gård hade de inte kommit för att erbjuda arbetskraft. Anders Ström säger att hantverkarna grillade, drack alkohol, körde runt med fordonen som rev upp marken och slängde sopor överallt.

– Jag försökte prata med dem, men det gick inte ens att diskutera. De hade redan hunnit tända grillarna och börjat dricka när jag kom dit.

Han ringde polisen, samtidigt som fler och fler hus- och lastbilar rullade in. Men polisen kom inte.

– Jag fick backa undan och se hur de förstörde min gård.

Ström: De försökte tjuvrida hästarna

Tillslut tog sig Anders Ström in till Sollentuna och gick själv till polishuset, säger han. Där mötte han en patrull som han fick med sig till gården. Men de ingrep inte, säger Ström: De gick inte ens ur bilen.

– Under hela helgen försökte jag hålla dem i schack. Jag stod vid sidan av och såg var de körde bilar, motorcyklar, fyrhjulingar, bajsade, kastade blöjor och skräp, säger han och berättar att han bara fick ett par timmars sömn om nätterna.

– De var inne i stallet och försökte tjuvrida på hästarna, de var inne och försökte ta lammen. Försökte gå in i husen. Så var det hela helgen. Vi satt och väntade hela tiden på att polisen skulle komma.

– Hela helgen fick vi rapporter om att de kastat stenar på bilar, att de hotat en dam med flaska.

Avhysning och städning: 300 000 kronor

Inte förrän på måndagen den 9 maj kom polisen tillsammans med bärgare och kommunen. Då lämnade hantverkarna platsen. Enligt Mitt i Sollentuna tog de sig sen till Upplands Väsby. Där kördes de bort i fredags, för att i stället slå sig ner i Barkaby.

Ström berättar att hela området där karavanen hade varit var fyllt av skräp. Gasoltuber, dräneringslangar, tomglas, papper, blöjor.

– Som en dumpningsplats. När vi hade fått bort alla stod vi där och tittade, det gick inte att ta in, säger Anders Ström.

Han uppskattar att nedslaget inneburit kostnader på runt 20 000 kronor för honom.

– Vi får inget hö på den här biten, den är nedkörd och förstörd. Vi går och städar hela tiden fortfarande, i hagarna. Det var på en hövall behoven uträttades … de la bara ut några toarullar så att vem som helt kunde gå dit och sätta sig. Blöjor ligger i beteshagarna för djuren.

Polisen: Ett fenomen i hela landet

Avhysningen och städningen får Sollentuna kommun betala. Kommunens säkerhetschef beräknar att den kostnaden når nära 300 000 kronor, skriver Mitt i Sollentuna.

En polisanmälan om skadegörelse upprättades när polisen kom dit på måndagen. Polisen bekräftar för Expressen att de kallades till Sollentuna den aktuella helgen, men går inte in mer på händelserna.

– Det stämmer att vi var där på gården och att det uppstått komplikationer med kringresande hantverkare, säger Mona Johansson, kommunikatör vid Norrortspolisen i Stockholm.

– Det är ett, i hela landet, förekommande fenomen, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisens kommunikationscentral.

Polisen: Så undviker du oseriösa hantverkare

√ Kontrollera alltid om f-skattsedel finns, via Skatteverket. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

√ Ta referenser från tidigare utförda arbeten.

√ Begär ID-handlingar på personerna.

√ Teckna skriftligt avtal om vad som ska utföras av hantverkaren och vad det kostar - låt inte arbetet påbörjas utan att ni klarat ut alla detaljer.

√ Undvik kontantbetalning och förskottsbetalning.

√ Om du misstänker att du blir kontaktad av oseriösa asfaltsläggare så undvik dialog - säg nej tack och stäng dörren.

√ Kontrollera att telefonnumret går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.

√ Teckna ett skriftligt avtal om vad som ska utföras av hantverkaren och vad det kostar. Annars kan det vara svårt att få rätt vid en eventuell tvist i framtiden.

√ Betala först när du är nöjd med arbetet som helhet. Betala inte kontant utan till företagskonto.

Källa: Polisen.

Skadorna som polisanmälts

Anders Ström och Bögs gård har haft problem med kringresande hantverkare tidigare. Första gången var för fyra år sen, säger Ström:

"Vi har haft ett besök för en fyra år sen. Då fick vi bort dem på dagen. Men det var i stort sett samma visa då."

Även för två år sen dök hantverkare upp – då motades de bort innan de kommit fram för att slå läger.

Men den här gången kom de fram. I polisanmälan som upprättats står att gården fått flera skador:

√ Helt förstörd gräsvall.

√ Gröda avsedd för höskörd helt förstörd.

√ Nysått spannmål förstört av motorcyklar och bilar.

√ Av olika fordon uppriven åkermark.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.