Olof Palme. Foto: Urban BrådheOlof Palme. Foto: Urban Brådhe
Olof Palme. Foto: Urban Brådhe
Sveavägen/Adolf Fredriks kyrkogata. Foto: Meli Petersson EllafiSveavägen/Adolf Fredriks kyrkogata. Foto: Meli Petersson Ellafi
Sveavägen/Adolf Fredriks kyrkogata. Foto: Meli Petersson Ellafi
Spaningschefen Dag Andersson. Foto: Fredrik Sandberg/TTSpaningschefen Dag Andersson. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Spaningschefen Dag Andersson. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Olof Palmes grav på 30-årsdagen för mordet. Foto: Elisabeth LidénOlof Palmes grav på 30-årsdagen för mordet. Foto: Elisabeth Lidén
Olof Palmes grav på 30-årsdagen för mordet. Foto: Elisabeth Lidén

Hundratals nya tips om Palmemordet

Publicerad

På årsdagen av Palmemordet kom flera hundra nya tips in till utredarna.

Spaningschefen Dag Andersson säger att flera av dem fångar hans intresse.

– Ett par av de här var mer bearbetningsbara än andra tips, säger han.

Under söndagen, årsdagen av mordet på statsministern, svarade Palmegruppen på tips under åtta timmar. Enligt spaningschefen Dag Andersson kom det in helt ny information, som han vill gå vidare med:

– Viss information var ny för oss. Nu måste vi sätta oss ner och göra en slags prioritering. Det ringde precis hela tiden. Man hann knappat lägga på luren förrän det ringde igen.

Vad är det för personer som ringer in med tips efter så lång tid?

– Vissa påstår att de gått och tänkt på det här i 30 år och först nu tagit mod till att ringa in. Andra har kanske gått med egna teorier och vill delge oss det som de har kommit fram till. En del frågar om vi tänkt i samma banor.

Väcker förhoppningar hos utredarna

Handlar det om utpekade personer också?

– Ja, det förekommer också.

Är det några namn som är okända sedan tidigare?

– Det är också sådant som vi måste sätta oss ner tillsammans och gå igenom.

När kommer ni att gå igenom alla de nya tipsen?

– Vi ska försöka hinna skriva ut alla tipsen och våra anteckningar under den här veckan.

Kände du spontant att det var någon av de som ringde in som du skulle vilja prata med igen?

– Jo, men det tror jag. Vi hann ju inte göra några regelrätta förhör med de som hörde av sig. Det kan vara så att vi behöver ställa några kompletterande frågor, säger Dag Andersson.

Väcker det förhoppningar?

– Visst, ett par av de här tipsen var mer bearbetningsbara än andra tips.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag