Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hundratals migranter stormade mot amerikanska gränsen

Foto: RODRIGO ABD/AP/TT
Foto: RODRIGO ABD/AP/TT
Foto: RAMON ESPINOSA/AP/TT
Foto: DAVID GUZMáN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: RAMON ESPINOSA / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

Hundratals migranter har stormat den amerikanska gränsen mellan Tijuana och Kalifornien. 

Migranterna tog sig förbi polisblockaden och tv-bilder visar hur flera försökte hoppa över stängslet som separerar de två länderna, skriver nyhetsbyrån AP.  

Amerikansk polis sköt tårgas mot migranterna. 

Mexikanska myndigheter uppger nu att migranterna kommer att deporteras. 

Frustrationen har växt vid den amerikanska gränsen under de senaste dagarna.

Mer än 5000 migranter befinner sig i området mellan Tijuana och Kalifornien i hopp om att kunna söka asyl i USA.

Migranterna har vandrat igenom Mexiko i flera veckor för att ta sig till gränsen, där de har bott i och runt ett stort sportkomplex i Tijuana, skriver nyhetsbyrån AP.

Men amerikansk myndighetspersonal på plats går knappt igenom 100 asylansökningar per dag – vilket har väckt irration bland migranterna.

Under söndagen valde flera hundra av dem att storma gränsen och poliserna på plats. 

Tog sig igenom polisblockaden

Enligt nyhetsbyrån AP bar flera migranter amerikanska flaggor medan de gick mot gränspolisen och skrek: "Vi är inte brottslingar, vi är internationella arbetare". 

Migranterna ska ha lyckats ta sig igenom polisblockaden vid gränsen och tv-bilder visar hur flera försöker hoppa över det stora stängsel som skiljer länderna åt. 

Amerikansk polis har fått skjuta tårgas mot migranterna, för att stoppa dem.  

23-åriga Ana Zuniga från Honduras säger till AP: 

– Vi sprang, men när man springer blir förgiftningen värre. 

Poliserna ska ha börjat skjuta tårgas sedan de upptäckt att ett par migranter gjort hål i ett stängsel på den Mexikanska sidan av gränsområdet. AP rapporterar att barn började gråta och hosta i det tumult som utbröt. 

Enligt gränspolisen i San Diego har gränspassager stängts efter händelserna. Först flera timmar senare kunde de öppnas på nytt.

Mexiko: Migranterna kommer att deporteras

Sent på söndagskvällen, svensk tid, kom besked om att mexikanska myndigheter kommer att deportera de migranter som under dagen försökt storma gränsen till USA, det skriver BBC

Enligt kanalen uppger mexikanska myndigheter att alla migranter som försökt storma gränsen och har identifierats, uppemot 500 personer, kommer att deporteras omedelbart. 

Man skriver vidare i uttalandet att migranterna har brutit mot regelverket gällande laglig migration, och kunde ha lett till en allvarlig incident. 

Borgmästaren i Tijuana: Humanitär kris

Irineo Mujica vid hjälporganisationen Pueblo Sin Fronteras säger till AP att syftet med söndagens marsch mot gränsen är att göra migranternas utsatta tillstånd mer synligt för regeringarna i Mexiko och USA. 

I fredags förklarade borgmästaren i Tijuana att det sedan migranterna kom råder en humanitär krissituation, då man har stora svårigheter hjälpa alla med husrum och förnödenheter.  

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att det bland annat ”vore väldigt smart om Mexiko kunde stoppa migrantkaravanen innan den når den södra gränsen”. 

Migranternas väg till USA

Det var i mitten av oktober som runt 3 000 människor lämnade staden San Pedro Sula i Honduras för att bege sig mot USA. Under vandringen har migranter från bland annat Guatemala och El Salvador anslutit sig. Nu handlar det om ungefär 10 000 migranter totalt som är på väg mot den amerikanska gränsen. Ett par tusen av dem är barn. 

 

Migranterna säger att de vill till USA för att skapa sig ett bättre liv. Vissa har sagt att de har hotats eller utpressats av kriminella gäng i deras respektive hemländer. Många är mycket fattiga.  

 

Den 4 november nådde de Mexico City. Därifrån tog de sig till Guadalaraja och 13 november nådde de första migranterna Tijuana i Mexiko, alldeles vid gränsen till USA. Borgmästaren i Tijuana säger att det råder en ”humanitär katastrof” i staden, där ungefär 5 000 migranter uppehåller sig just nu. De flesta av dem har vandrat runt 400 mil. 

 

USA:s president Donald Trump menar att det som sker är ”en invasion”. Han har sagt att det bland migranterna finns ”många gängmedlemmar och dåliga människor”. Han har också sagt att militären väntar vid gränsen och att de har rätt att skjuta. Inga som försöker ta sig in i landet illegat ska beviljas asyl. I stället ska alla som försöker tag sig in i landet illegalt gripas och åtalas. 

 

I lördags kom USA och Mexiko överens om att asylsökande som kommer via Mexiko ska tvingas stanna där tills deras ansökan behandlats.  

 

Källa: BBC/CNN/Expressen 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!