Hundratals kassaskåp står här i ett garage efter att de flutit i land efter tsunamin. Foto: Lee Jin-Man
Hundratals kassaskåp står här i ett garage efter att de flutit i land efter tsunamin. Foto: Lee Jin-Man

Hundratals kassaskåp har drivit i land

Publicerad
Uppdaterad
Här står hundratals kassaskåp i ett garage.
Tillsammans med sedelbuntar gömda i möbler och påsar har de drivit i land efter tsunamin.
Nu söker man efter deras ägare - nästan förgäves.
Tsunamin som drog in längs med Japans nordöstra kust den 11 mars lämnade obeskrivlig förödelse efter sig.
Arbetet med att bygga upp totalförstörda områden och att skilja på skräp och värdesaker i röjningen pågår för fullt.
Då har gömda kontanter börjat strömma in längs med kusten.
Hundratals kassaskåp har hittills tagits om hand av polis i Ofunato och nu söker man efter deras ägare, skriver nyhetsbyrån AP. Men det är ingen enkel uppgift. Kassaskåp och hemliga besparingar i hemmen är vanliga i Japan, speciellt bland äldre. Det finns ett japanskt uttryck för "madrassbesparingarna", "tansu yokin."
– Vi har hundratals nu, och det kommer in nya skåp varje dag, säger polistalesmannen Noriyoshi Goto, enligt AP.

Svårt hitta ägarna

Även i prefekturen Miyagi flyter kassaskåpen i land.
Att hitta ägare till kassaskåpen är svårt nog, att hitta ägare till de sedelbuntar som man hittat i kuvert, möbler eller omarkerade påsar är stört omöjligt.
Yasuo Kimura, 67, är en av de lyckliga som överlevde tsunamin. Hans hem i Onagawa är totalförstört, men pengarna är på banken.
– Jag har länge försökt att övertyga folk att sätta in sina pengar på banken. Men de äldre har alltid tyckt att det är säkrare att ha pengarna hemma, säger han när han ser ut över förödelsen.

Över 25 000 döda

Över 25 000 befaras ha dött i tsunamin, och de flesta som dog var äldre människor.
Myndigheterna får behålla värdesaker i tre månader. Om ingen har gett sig till känna tar staten över värdesakerna.
Bara en tiondel av värdesakerna som hittills samlats in har gått tillbaka till sina ägare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag