Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hundratals jobb kan ha sålts på McDonalds

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

För 100 000 kronor eller mer misstänks McDonalds­cheferna ha sålt arbetserbjudanden till utländska arbetssökande som ville ha uppehållstillstånd.

Expressen kunde i går avslöja härvan som nu verkar växa allt mer - och omfatta hundratals arbetstillstånd.

De båda cheferna har stängts av och polisanmälts.

- Det här förstör för mig som arbetssökande. Jag kan inte få arbete när jobb säljs på det här sättet, säger McDonaldsgästen Sawin Hamid, 22.

I går avslöjade Expressen att två chefer på McDonald's misstänks ha sålt arbetserbjudanden, och i förlängningen uppehållstillstånd, till människor i andra länder för 100 000 kronor eller mer.

När migrationsverket söker på McDonalds huvudbolag i Sverige hittar man hundratals ärenden om arbetstillstånd.

- Det finns 174 träffar i vårt system, men då har vi bara sökt på huvudbolaget McDonalds Sverige, säger Alejandro Firpo, jurist och enhetschef på migrationsverkets enhet för arbetskraftsinvandring.

"Fullt rimligt"

Det är inte anmärkningsvärt många ärenden för ett företag med så många anställda som McDonalds, menar Firpo.

- De har räkenskaperna i ordning och vi har inte haft anledning att misstänka något. Det finns ett antal företag i Sverige som har en sådan kvantitet av anställda att det är fullt rimligt att de anställer så många på en gång, säger han.

Redan i dag ska registren granskas för att se om det kan finnas fler inblandade.

Samtidigt berättar allt fler om hur McDonaldscheferna krävt betalning för jobb. Aftonbladet har talat med flera personer, alla från Pakistan, som säger sig ha betalat allt mellan några tusenlappar i månaden till 150 000 kronor för ett arbets­erbjudande.

Kollega misstänkte inget

- Jag blev jättechockad när jag hörde vad som hänt. Vi har jobbat tillsammans, och jag har aldrig misstänkt att han varit inblandad i något sådant här, säger en anställd på en McDonaldsrestaurang till Expressen.

På McDonalds i Kista sitter Sawin Hamid, 22, och Dimitra Tsitlakidou, 27. Sawin säger sig känna till flera arbetsplatser där personal betalar för att få arbetstillstånd.

- Men jag har aldrig hört det om McDonald's.

Betalningen för arbetserbjudandena misstänks ha förts över direkt till cheferna, eller till släktingar. En av de polis­anmälda cheferna tillbaka­visar även i dag alla sådana uppgifter.

- Det är dessutom inte jag som har skrivit på de där arbets­erbjudandena, säger han.

Håkan Ström är presschef hos McDonalds Sverige och ser inte att företaget kunde ha reagerat i ett tidigare skede.

- Vi anställer människor oavsett varifrån de kommer, säger han.

Borde ni ha sett varnings­signaler tidigare?

- Det vi har samlat ihop ut­ifrån tips och egen informationsinsamling har vi sammanfattat i en polisanmälan och de två personer som är misstänkta för brott är inte längre kvar på sina arbetsplatser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.