Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hundratals i protest mot LVU – efter imamens ord

Demonstration mot LVU efter Gävleimamens ord.
Omkring 200 personer samlades vid Mynttorget utanför riksdagen för en demonstration mot socialen.
Foto: OLLE SPORRONG
Omkring 200 personer samlades vid Mynttorget utanför riksdagen för en demonstration mot socialen.
Foto: OLLE SPORRONG
Omkring 200 personer samlades vid Mynttorget utanför riksdagen för en demonstration mot socialen.
Foto: OLLE SPORRONG
Zeinab Ltaif från organisationen ”Mina rättigheter” demonstrerar mot LVU
Foto: Expressen
Inför demonstrationen har våldsbejakande islamistiska organisationer deltagit och spridit lögner om att svenska myndigheter kidnappar flyktingars barn.
Foto: Expressen TV / Expressen TV
Runt 200 personer hade samlats i Stockholm för att demonstrera.
Foto: Expressen TV / Expressen TV
Gävleimamen Abo Raad.
Foto: GEFLE DAGBLAD
1 / 8

Våldsbejakande, islamistiska organisationer har dragit i gång en påverkanskampanj med lögner om att svenska myndigheter rövar bort flyktingars barn. 

Under måndagen hölls en manifestation mot Socialtjänsten och Lagen om vård av unga, LVU, utanför riksdagshuset i Stockholm som samlade omkring 200 personer.

Den islamistiske imamen Abo Raad – som har ett utvisningsbeslut emot sig eftersom Säpo bedömer honom som ett hot mot rikets säkerhet – uppmanade sina följare att ansluta till manifestationen. 

– Vi tar avstånd från alla dessa personer, säger arrangören Zeinab Ltaif från organisationen ”Mina rättigheter”. 

Ett par hundra personer samlades under måndagen utanför riksdagshuset i Stockholm för att manifestera mot LVU. 

Trots det begränsade deltagarantalet uppmärksammades manifestationen av Qatar-baserade Al Jazeeras Twitterkonto med 17,7 miljoner följare. Kanalen skrev att den ”skedde i solidaritet med några arabiska familjer som hävdar att svenska myndigheter fängslar deras barn på grund av deras levnadsförhållanden, enligt tweets”. 

https://twitter.com/AJArabic/status/1489660023479455745

Zeinab Ltaif från föreningen ”Mina rättigheter” arrangerade manifestationen. 

– I dag står vi här och ska få alla de här barnens och föräldrarnas röster hörda i LVU-frågan som berör så många. Det finns så många barn som vill hem, många föräldrar som vill ha hem sina barn. Vi vill lyfta frågan att det inte sker något samarbete i dag.

Alla LVU-ärenden prövas i domstol, på vilket sätt skulle lagen inte vara rättssäker? 

– Det är bara två, tre procent som vinner i förvaltningsrätten och kammarrätten, tyvärr. Och det är bara fler. För det finns ingen rättssäkerhet i utredningarna från socialtjänsten, säger Zeinab Ltaif som påstår att de ansvarigas egna värderingar, fördomar och åsikter lyser igenom i utredningarna. 

Kravet från deltagarna var därför att domstolarna ska nyttja sin rätt att begära med utredningsmaterial innan de fattar beslut. 

Gävleimamens ord: ”Lagen är farlig

I den pågående kampanjen mot Socialtjänsten och LVU som drivs i sociala medier har våldsbejakande islamistiska organisationer deltagit och spridit lögner om att svenska myndigheter kidnappar flyktingars barn. 

De har även spridit falsk information i arabiskspråkiga kanaler med miljontals följare som i kommentarsfälten resulterat i uppmaningar om terrordåd och hot mot svenska myndigheter. 

Den islamistiske Gävleimamen Abo Raad klassas som ett hot mot rikets säkerhet av Säpo och har ett utvisningsbeslut emot sig, som inte kan verkställas eftersom det bedöms finnas en hotbild emot honom i mottagarlandet Irak.

Inför måndagens manifestation lade han upp ett klipp på sin Facebook-sida där han uppgav att människor från hela Sverige skulle delta i manifestationen. Han hävdade även att LVU är mycket en ”mycket kritiserad och farlig lag” och att den strider mot FN:s barnkonvention som Sverige antog som lag förra året. 

I klippet krävde Abo Raad att LVU ses över eller ”avskaffas helt och hållet”. Han uppmanade deltagarna att inte uttrycka sig kränkande mot andra eller mot samhället och beklagade att han själv inte skulle vara på plats – eftersom han måste anmäla sig hos polisen fem gånger per vecka. 

Myndigheten: En hotbild

Den islamistiska kampanjen drog i gång i slutet av december förra året och enligt Myndigheten för psykologiskt försvar har den eskalerat den senaste tiden vilket orsakat en hotbild som riktas mot hela Sverige. 

– Det är både kommuner och socialtjänst som blivit påhoppade och angripna i den här kampanjen, säger Mikael Tofvesson, operativ chef för Myndigheten för psykologiskt försvar, till Sveriges Radio P4 Örebro. 

Bland de som är aktiva i Mina rättigheters kampanj på deras Facebooksida finns flera imamer som har utvisningsbeslut emot sig och har klassats som hot mot rikets säkerhet av Säpo. 

Kan det ifrågasätta trovärdigheten i er kritik, att ni blir en plattform för personer som är klassade som risk för rikets säkerhet? 

– Vi tar avstånd från alla dessa personer. Det har jag varit väldigt klar med och det är vi allihopa och även våra medlemmar i gruppen. Det är väldigt viktigt att poängtera att medlemmarna i gruppen är svenskar, det är kristna, det är icke-religiösa, det är muslimer. Både familjer och barn som är drabbade, säger Zeinab Ltaif. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.