Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Biden ber om ursäkt efter soldatbilderna

Både demokrater och republikaner upprörs över bilder på soldater som trängs på golvet i ett parkeringshus efter Joe Bidens invigningsceremoni.
Jill Biden bjöd nationalgardet på kakor
Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Jill Biden bjuder nationalgardet på kakor.
Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden har bett om ursäkt till soldaterna.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Bilder på tusentals soldater vid nationalgardet, som tvingades vila i ett parkeringsgarage efter att de tjänstgjort, väckte ilska i USA.

Nu har president Joe Biden bett om ursäkt till soldaterna.

Därefter besökte USA:s första dam Jill Biden soldaterna för att tacka och bjuda på fika.

Ett hundratal soldater har bekräftats smittade av covid-19 efter att ha jobbat i samband med presidentinstallationen.

På lördagen gjorde Jill Biden sina första officiella ärenden som USA:s första dam utanför Vita huset. Först besökte hon vårdcentralen Whitman-Walker Health, som specialiserar sig på vård av hiv och aids, i centrala Washington. På vägen tillbaka gjorde hon ett oplanerat stopp.

Utanför Kapitolium hoppade hon ur kortegen för att överraska personer ur nationalgardet som stod stationerade där.

– Jag ville bara passa på att tacka er för att ni håller mig och min familj säkra, sa Jill Biden enligt CNN. 

Biden bjöd på kakor

I sin hand höll Jill Biden en vävkorg, med röda, vita och blåa rosetter. Korgen var fylld till brädden med kakor som hon delade ut till nationalgardets trupper, som tack för deras jobb.

– Vita huset har bakat chokladkakor, sa Jill Biden.

Nationalgardets trupper, som under torsdagen fick sova på golvet i ett parkeringsgarage i närheten Kapitolium, var enligt CNN tacksamma för gesten.

Många röster höjdes under fredagen och hävdade att soldaterna behandlades respektlöst när de fick vila i parkeringgaraget. På Twitter var tonläget högt och många krävde en ursäkt. 

President Joe Biden, har nu ringt till nationalgardets chef för att be om ursäkt och frågat om han kunde göra något för dem.

Nationalgardet ska ha uppskattat kakorna och gesten.
Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Flera hundra smittade

Samtidigt rapporterar Reuters att 100–200 personer ur nationalgardet ska ha bekräftats smittade av covid-19 under de dagar som de varit på plats vid Kapitolium.

Källan, en amerikansk tjänsteman som önskar vara anonym, understryker för nyhetsbyrån att det bara rör sig om en bråkdel av de 25 000 nationalgardstrupper som är på plats i Washington, men att antalet smittade kan komma att öka.

Bidens varning till medarbetarna: ”Jag skojar inte”

Skarpa meddelandet inför tiden som president.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.