Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polis och demonstranter drabbade samman under massiva protester

Hundratals demonstranter tog sig in i parlamentsbyggnaden
Demonstranter försöker bryta sig in i en regeringsbyggnad i Hongkong. Foto: TYRONE SIU / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter i Hongkong. Foto: RITCHIE B. TONGO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En skadad demonstrant i Honkong. Foto: RITCHIE B. TONGO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Polis omhändertag demonstrant. Foto: RITCHIE B. TONGO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter med paraplyer – polis med sköldar. Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Kravallpolis i Hongkong. Foto: RITCHIE B. TONGO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Hongkongs ledare Carrie Lam. Foto: VINCENT YU / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

På måndagen drabbade demonstranter samman med kravallpolis i Hongkong.

Reuters rapporterar att demonstranterna lyckades storma parlamentsbyggnaden – efter att ha hackat sig igenom skyddsglas.

13 poliser har förts till sjukhus efter protesterna.

– Jag hoppas att allmänheten stöder oss i att fördöma dessa våldsamheter, samt står bakom våra förhoppningar om att samhället återgår till det normala så snart som möjligt, sa Hongkongs ledare Carrie Lam på en presskonferens, enligt CNN.

På Hongkongs gator pågick på måndagen stora protester, då 22:a årsdagen för stadens överlämnande från Storbritannien till Kina uppmärksammades.

Demonstrationen gick under namnet ”March för democracy”. Upp emot två miljoner människor ska ha deltagit i protesterna de senaste veckorna, rapporterar CNN.

På flera platser i staden blev stämningen orolig då demonstranter och polis drabbade samman.

Beväpnade med järnrör

CNN skrev tidigare på måndagen att demonstranter beväpnade sig med järnrör och tegelstenar, varpå kravallpolis natten mot måndagen svensk tid svarade med pepparspray och batonger.

På bilder från platsen ses hur skadade demonstranter får sjukvård.

”Polisen fördömer starkt dessa olagliga handlingar och varnar demonstranter att inte kasta stenar eller forcera mot polisavspärrningar. Polisen vädjar till demonstranter att avstå från våld, att blockera vägar och att lämna platsen så snart som möjligt”, skrev Hongkong-polisen i ett uttalande.

Upp emot 53 000 personer ska enligt polisens uppgifter finnas på plats vid Tamar park, rapporterar CNN.

Och på måndagsmorgonen, svensk tid, kom uppgifter om att hundratals av dem – många unga och maskerade – försökte ta sig in parlamentsbyggnaden, vilket man senare lyckades med, enligt Reuters.

Enligt CNN uppmanade en av demonstranterna de andra att stanna kvar inne i byggnaden över natten – en uppmaning som bemöttes med jubel.

Hongkong-polisen förklarade på eftermiddagen att man kommer använda ”nödvändiga medel” för att tömma området på folk, och på måndagskvällen började polisen avancera mot parlamentsbyggnaden. Samtidigt sköt man tårgas mot demonstranterna, varpå dessa lämnade byggnaden.

13 poliser har förts till sjukhus. Sent på måndagskvällen svensk tid fördömde Hongkongs ledare Carrie Lam de våldsamma protesterna.

– Jag hoppas att allmänheten stöder oss i att fördöma dessa våldsamheter, samt står bakom våra förhoppningar om att samhället återgår till det normala så snart som möjligt, sa hon på en presskonferens enligt CNN.

Carrie Lam meddelade även att man kommer vidta rättsliga åtgärder mot våldsverkarna.

Demonstranternas krav

Strax före polisens offensiv rapporterade CNN att demonstranterna hade släppt en tio punkter lång kravlista inifrån parlamentet. Bland annat krävde man att politikerna som var inblandade i den kritiserade utlämningslagen ska avgå, och att en förundersökning om övervåld från polisens sida under demonstrationerna ska inledas.

Demonstranterna krävde även att de som greps under demonstrationerna den 9 juni ska släppas fria, samt att detta datum ska bli en röd dag.

Kritiserat lagförslag

I området har även regeringsvänliga motdemonstranter befunnit sig, vilket har lett till konfrontationer och visst våld mellan grupperna. 

Samtidigt har en fredlig demonstration ägt rum. Enligt CNN, som hänvisar till organisatören Civil Human Rights Front, deltog omkring 550 000 människor i den.

De stora folksamlingarna har lett till flera avstängda vägar och tunnelbanestationer. 

Demonstrationerna började för några veckor sedan när ett lagförslag som skulle göra det möjligt att lämna ut misstänkta brottslingar till Fastlandskina presenterades. Enligt kritiker innebär det nya lagförslaget att stadens halvt autonoma juridiska system sätts ur spel. Oron är stor att exempelvis aktivister, journalister och företagare kan komma att skickas till Kina av politiska skäl.

Demonstranter försökte storma regeringsbyggnad.