Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hundratals civila bombade i Jemen

En man räddas ur ett hus efter flyganfallet i nordvästra Jemen.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Mängder av människor har dödats i flyganfall mot en rebellkontrollerad del av Jemen. Antalet drabbade tycks överstiga 200.

Bombningarna sker några dagar efter en drönarattack i Abu Dhabi som fick omvärlden att reagera.

Bomberna släpptes över ett fängelse i staden Sadaa, i en provins med samma namn i nordvästra Jemen där Huthirebellerna har ett starkt fäste.

Bilder från nedslagsplatserna visar mängder av döda kroppar i rasmassor och byggnader som jämnats med marken. Det är ännu oklart exakt hur många som har dödats.

Dödstal väntas stiga

Ett sjukhus har tagit emot åtminstone 70 döda och ett hundratal skadade, enligt Läkare utan gränsers företrädare i landet. Flera andra sjukhus har tagit emot drabbade.

– Det är omöjligt att veta hur många människor som har dödats. Det verkar ha varit en fruktansvärd våldshandling, säger läkarorganisationens Jemenchef Ahmed Mahat.

– Vad jag får höra från min kollega i Saada är att det fortfarande finns mängder av kroppar där anfallet ägde rum, med många saknade.

Internationella rödakorsfederationen (ICRC) räknar också antalet drabbade till minst ett hundratal.

– Siffrorna kommer att stiga, säger ICRC:s talesperson Basheer Omar.

Enligt Rädda barnens internationella organisation är det migranter som har hållits frihetsberövade i det drabbade fängelset. Den räknar antalet bekräftat döda till minst 60.

Lekande barn dödade 

Under natten till fredag anfölls också västkuststaden al-Hudaydah från luften, med följden att hela Jemen tappade kontakten med internet. Anfallet riktades mot det jemenitiska telekommonopolet, som står under Huthirebellernas kontroll.

I detta anfall dödades också tre barn, enligt Rädda barnen.

”Barnen uppges ha lekt på en intilliggande fotbollsplan när robotarna slog ned”, meddelar organisationen.

Nyhetsbyrån AP har kunnat bekräfta förstörelsen vid telekombolaget genom att jämföra satellitbilder.

Den saudiskledda alliansen låg bakom anfallet. Saudiarabiens statliga nyhetsbyrå meddelar att det utfördes för att ”förstöra Huthistyrkornas förmåga” i al-Hudaydah.

Säkerhetsrådet blandas in

De omfattande bombningarna sker några dagar efter att Huthirebellerna attackerade emiratiska Abu Dhabi med drönare. Tre personer – två indiska medborgare och en pakistanier – dödades när en oljeanläggning och en flygplatsanläggning attackerades.

Anfallet är av allt att döma det första som de teknologiskt underlägsna Huthirebellerna utfört mot emiratiskt territorium. Det följdes dels av internationella fördömanden, dels av ett flyganfall mot Jemens Huthikontrollerade huvudstad Sanaa där 14 människor dödades.

På fredagen gick FN:s säkerhetsråd ut enhälligt och fördömde drönarattackerna mot Abu Dhabi, som rådet också beskrev som ”avskyvärda terrorattacker”. Förenade arabemiraten drev igenom detta, som ett av rådets tio icke-permanenta medlemsländer.

Inför säkerhetsrådets sammanträde tog dess ordförande, norska Mona Juul, dock till orda och fördömde även fredagens flyganfall mot Sadaa och al-Hudaydah.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.