Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hundratals bränder rasar i Kalifornien

Det här ska du tänka på vid en brand.
Brandman som kämpar mot eldsvådan.
Foto: NEAL WATERS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hundratals skogsbränder rasar i Kalifornien. 

Tiotusentals har evakuerats och en person har dött, rapporterar flera internationella medier. 

– För tillfället kämpar vi mot 367 kända bränder, det sa Kaliforniens guvernör Gavin Newsom, vid en presskonferens, skriver tidningen Los Angeles Times. 

Brandsäsongen i Kalifornien är i gång på allvar. I år har över 120 000 hektar brunnit hittills, jämfört med förra året då det totalt brann knappt 110 000 hektar. Över 10 000 personer evakuerats från sina hem. 

– Det här är de värsta bränderna på flera år, säger Gavin Newsom, Kaliforniens guvernör, rapporterar BBC

Bränderna rasar främst i norra och centrala delarna av Kalifornien. I området kring San Francisco brinner det som mest.

En av bränderna strax utanför storstadsområdet är över 75 000 hektar stor och har förstört över 100 byggnader och hotar ytterligare 25 000. Myndigheterna har beordrat att den västra delen av staden Vacaville, en stad med 100 000 invånare halvvägs mellan San Francisco och Sacramento, ska evakueras, skriver Los Angeles Times.

Räddningstjänsten i Kalifornien begär nu hjälp utifrån.
Foto: CARLOS AVILA GONZALEZ / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGES

Begär hjälp utifrån 

Jeremy Rahn, talesperson för räddningstjänsten i Kalifornien, sa på onsdagen att delstaten begärt hjälp från andra delstater och hyrt in i princip alla privata räddningstjänster i de västra delarna av USA. 

– Storleken och komplexiteten på de här bränderna är utmanande i alla aspekter och dessa bränder tömmer oss på resurser, sa Rahn vid en pressträff på onsdagen.

Marken i delstaten har varit väldigt torr och många av bränderna har startat av blixtar som har slagit ner de senaste dagarna. Över 10 000 blixtnedslag har registrerats de under de senaste 72 timmarna, rapporterar Los Angeles Times.

Över hundra byggnader förstördes under onsdagen och ytterligare hotas av bränderna.
Foto: SCOTT STRAZZANTE / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGES

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.