Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundratals befaras döda i Medelhavet

Båten ska ha kapsejsat utanför italienska ön Lampidusa, norr om Libyen.

CATANIA/STOCKHOLM. 800 dog i flyktingbåtskatastrofen i Medelhavet i söndags, bekräftar FN.

Kaptenen och hans andreman som båda överlevde händelsen har gripits misstänkta för bland annat flera dråp.

De pekas ut som tunisiern Mohammed Ali Malek, 27, och syriern Mahmud Bikhit, 25, skriver AFP.

De första vittnesskildringarna berättar om skräcken under dramat.

- Vi klamrade oss fast vid de döda för att inte sjunka till botten, berättar en av de överlevande enligt La Repubblica.

Efter att en flyktingbåt kapsejsat mellan Libyen och Italien natten mellan måndag och söndag har det kommit spridda rapporter om hur många som miste livet.

Nu bekräftar FN att 800 personer dog i katastrofen utanför Lampedusa, rapporterar AFP.

Två misstänkta människosmugglare har gripits bland de 28 överlevande efter tragedin i söndags då en flyktingbåt med upp till 950 människor ombord kapsejsade i Medelhavet.

Kort efter att de överlevande förts i land på Sicilien så greps kaptenen och hans andreman. Kaptenen misstänks för flera fall av dråp, brott mot sjöfartslagarna och medhjälp till illegal invandring.

Andremannen kommer eventuellt att ställas inför rätta för det sistnämnda brottet.

Kaptenen har pekats ut av överlevande som 27-årige tunisiern Mohammed Ali Malek och hans andreman syriern Mahmud Bikhit, 25, skriver AFP.

De båda sitter nu fängslade i Catania på Sicilien och kommer att möta en domare i häktningsförhandlingar senare under tisdagen.

– Det var han, svarade den första överlevaren som förhördes, en 33-åring från Bangladesh, utan att tveka när han fick se en bild på kaptenen.

De övriga 26 överlevande kommer att föras till en flyktingförläggning i staden Mineo på Sicilien. Förläggningen är en före detta amerikansk militärbas som i dag har blivit det största flyktingboendet i Europa med över 5 000 radhusliknande bostäder.

En av dem har nu gett en första skildring av mardrömmen på den kapsejsade båten.

– Vi klamrade oss fast vid de döda för att inte sjunka till botten, säger en av de överlevande männen enligt La Repubblica.

De var två stycken som desperat försökte hålla sig flytande genom att rycka tag i de döda kroppar som flöt omkring dem i vattnet, en av männen lyckades sedan med sina sista krafter påkalla uppmärksamhet genom att skrika till räddningspersonal i en uppblåsbar gummibåt som åkte runt och letade efter överlevande.

Flyktingarna kan nu bli kvar i sicilianska staden Mineo länge, ibland i åratal, innan de får ett resetillstånd, skriver La Repubblica.

I samband med att smuggelhärva rullades upp på måndagen så framkom uppgifter om att det förekom omfattande människosmuggling på förläggningen.

Strax före midnatt la båten Bruno Gregoretti - som transporterade de överlevande flyktingarna - till vid kajen i Catania. I hamnen finns fullt av anställda i italienska flottan, sjukvårdsarbetare och Röda korset.

Ett journalistuppbåd från hela världen stod en bit bort, bakom kravallstaket.

Och bakom dem, i sin tur, hade lokalbefolkningen samlats, för att välkomna flyktingarna.

Den första båten med överlevande kommer fram till Catania.
Foto: Jonte Wentzel
Kaptenen har pekats ut av överlevande som 27-årige tunisiern Mohammed Ali Malek (vänster) och hans andreman syriern Mahmud Bikhit, 25, skriver AFP.
Foto: Alessandra Tarantino/AP
Kaptenen Mohammed Ali Malek (vänster) och hans andreman Mahmud Bikhit misstänks för dråp.
Foto: Italian Police Hand Out / Epa / Tt
Foto: Jonte Wentzel
De första vittnesberättelserna rapporterades på tisdagen. Överlevande från skräckfärden berättar att de klamrade sig fast vid de döda.
Foto: Alessandro Di Meo / Epa / Tt
Foto: Tullio M. Puglia
Anastastia Bytjkova: "Vi är här för att visa sitt stöd för emigranterna."
Foton från den italienska myndigheter på räddningsinsatsen i Medelhavet.
Foto: Guardia di Finanzia
Foto: Guardia Di Finanza
Foto: Guardia Di Finanza / Handout / Epa / Tt
Foto: Guardia Di Finanza / Handout / Epa / Tt
Katastrofens offer bärs av båtar i Valetta i Malta.
Foto: Ivan Consiglio / Epa / Tt
Foto: Ivan Consiglio / Epa / Tt
1 / 13

– De ropar "vi är alla människor", "vi är alla invandrare", säger Expressens Mats Larsson som befann sig på plats.

Anastastia Bytjkova arbetar med migrantfrågor i Catania. Hon säger att hon är på plats för att visa sitt stöd för de överlevande flyktingarna.

– Jag har kommit hit på grund av tragedin som har inträffat. Jag anser att det är EU:s och den italienska regeringes fel att det hände. Migration är inget brott, säger hon.

"40-50 barn"

När den drygt 20 meter långa fiskebåten la ut från libyska kusten i lördags kväll började en mardrömsresa för passagerarna - enligt obekräftade vittnesuppgifter omkring 950 personer - som befann sig på båten.

- Det fanns 950 ombord av dem var 40-50 barn och 200 kvinnor, säger en man som tagits till hamnen i Catania på Sicilien och sedan förts till sjukhuset Cannizzaro di Catania.

Han flögs, som enda överlevande, från flyktingbåten i helikopter till Catania där han förhördes av personal från åklagarmyndigheten.

Enligt uppgifterna är mannen född i Bangladesh och han ska också ha berättat att hundratals ombord fanns på de nedre däcken på båten dit dörrarna var stängda, blockerade av flyktingsmugglarna.

Kapsejsade fartyget hade tre våningar

Fartyget hade tre våningar uppgav italienske åklagaren Giovanni Salvi på en presskonferens i italienska staden Catania på måndagseftermiddagen. Han beskrev sedan hur människosmugglarna tvingat ner hundratals personer i skrovet på båten och sedan låst om dem. Ytterligare passagerare låstes in på båtens andra våning medan några hundra människor även befann sig högst upp på däck.

– Några hundra tvingades ned i skrovet och låstes in och hindrades från att komma ut, säger Giovanni Salvi .

Överlevande från färjan som natten till söndag kapsejsade i Medelhavet. 900 befaras ha dött.
Foto: Lino Azzopardi
Överlevande från färjan som natten till söndag kapsejsade i Medelhavet. 900 befaras ha dött.
Foto: Lino Azzopardi
Foto: Ivan Consiglio / Epa / Tt

Det italienska kustbevakningsfartyget Gregoretti anlände till hamnen i Maltas huvudstad Valletta på måndagsmorgonen. Hundratals människor befann sig i hamnen, bland dem Läkare utan gränser och journalister, rapporterar Rai.

24 människosmugglare gripna

Ombord på fartyget fanns 27 av de 28 överlevande tillsammans med kvarlevor från 24 av de som miste livet.

Fartyget gjorde bara ett kort stopp på Malta där kustbevakningspersonal iförda skyddsdräkter har börjat lasta av de döda. Samtidigt utfördes läkarundersökningar på de överlevande, som sedan följde med fartyget när det fortsatte vidare till Catania.

Enligt uppgifterna ska migranterna ombord ha kommit från länder som Algeriet, Egypten, Somalia, Nigeria, Senegal, Mali, Zambia, Bangladesh och Ghana.

I en stor samordnad razzia slog polis till på måndagsmorgonen mot flera adresser i Italien. 24 personer som misstänks vara inblandade i ett nätverk som smugglar människor över Medelhavet och vidare ut i Europa frihetsberövades i samband med händelsen, skriver La Repubblica.

Dagbok flöt runt i vattnet

Sökarbetet fortsatte under måndagen, även om sannolikheten för att hitta ytterligare överlevande är väldigt liten. Den maltesiska armén har plockat upp flera personliga ägodelar ur vattnet. Bland dem ska det finnas en personlig dagbok som har lämnats över till italienska myndigheter, skriver Times of Malta.

Bland människor i Sverige som inte vet om deras anhöriga kan ha varit ombord så sprider nyheten stor oro.

– Min brorson är försvunnen i Libyen. Jag har inte hört någonting och jag vet inte ens om han har gett sig ut till havs, säger en man i Sverige med eritreansk bakgrund, till TT.

Politiker kräver förändring

EU-presidenten Donald Tusk har nu kallat unionens regeringschefer till ett extrainsatt toppmöte på torsdag där situationen för båtflyktingarna ska diskuteras, uppger AP.

Mötet välkomnas av flera europeiska ledare.

– Jag tror att det som behövs nu är en förståndig plan som inkluderar sök- och räddningsinsatser, men framför allt måste vi ta tag i de problem som de här människorna står inför i sina egna länder, säger brittiske premiärministern David Cameron till AP.

Samtidigt kräver ledare från bland annat Frankrike, Spanien och Sverige att sjöräddningssystemet i Medelhavet byggs ut.

Välte på grund av rörelser ombord

De ursprungliga uppgifterna säger att den 20 meter långa fiskebåten la ut från den libyska kusten, från en hamn relativt nära huvudstaden Tripoli, i lördags kväll.

Men den hann inte mer än drygt tolv mil innan något gick fel med styrningen, och vid midnatt skickade en okänd man på båten ut ett rop om hjälp via radion.

Italienska kustbevakningen uppfattade larmet och kontaktade det portugisiska handelsfartyget King Jacob som befann sig i närheten. Det tog sig genast till platsen och besättningen "satte omedelbart ned räddningsbåtar, brygga, nät och livbojar. 22 personer drogs upp i säkerhet" uppger en talesperson för fartyget enligt AP.

Samtidigt tvingades besättningen se hur hela flyktingbåten kapsejsade.

Anledningen var troligen att människor ombord på flyktingbåten rörde sig till ena sidan av båten när de såg räddningen komma, vilket gjorde att den slutligen välte över, rapporterar Ansa.

– Dynamiken är fortfarande oklar, men det är inte första gången något sådant skett, säger gränspolischefen Antonino Iraso till Sky TG24 TV.

Han berättar att flera av räddningsarbetarna på plats mötts av vrakdelar som flyter runt i havet.

– Det är stora bensinfläckar, träbitar och flytvästar, säger han.

I fjol drunknade nästan 3 500

Förra året kom cirka 170 000 migranter till Italien över Medelhavet. 3 419 människor beräknas ha drunknat på vägen.

Enligt Italien har 21 385 migranter kommit till Italien mellan den 1 januari och den 15 april i år. Under samma period i fjol var det 20 899 migranter.

Siffror från EU:s gränsmyndighet Frontex gör gällande att mellan en halv och en miljon kan vänta på att resa till Italien från Libyen.

Sedan över 300 migranter drunknat i en olycka utanför Lampedusa hösten 2013 drog Italien i gång sök- och räddningsinsatsen Mare Nostrum, i syfte att rädda liv på Medelhavet. Sverige är ett av 19 EU-länder som tillsammans med Island, Norge och Schweiz deltar i Triton.

Källa: Migrationsverket, Röda Korset, Human Rights Watch

Dödliga migrantolyckor

12 april 2015: cirka 400 migranter befaras ha omkommit när en överlastad fiskebåt kapsejsade utanför libyska kusten.

14 september 2014: En båt med cirka 200 afrikanska migranter sjunker öster om Tripoli. Bara 36 räddas.

10 september 2014: Upp till 500 migranter befaras ha drunknat sedan människosmugglare rammat deras båt utanför Malta.

22 augusti 2014: 170 migranter från Afrika söder om Sahara dör när deras båt sjunker utanför Tripoli.

3 oktober 2013: Ett skepp med 500 migranter som reste från Afrikas horn sjunker utanför Lampedusa. Minst 366 människor dör.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.