Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundratals anställda granskas nu av Säpo

Gustav Fridolin. Foto: Lisa Mattisson Exp

En knarkdömd MP-tjänsteman får arbeta kvar i regeringskansliet - men tjänstemannen som har tolv betalningsanmärkningar blev av med jobbet efter en säkerhetskontroll.

Efter Expressens avslöjanden växer nu oron för fler skandaler inom Miljöpartiet.

Därför granskas hundratals nyanställda socialdemokrater och miljöpartister i regeringskansliet - och deras anhöriga - just nu av Säkerhetspolisen, kan Expressen i dag berätta.

På fredagskvällen kunde Expressen.se avslöja nya uppgifter om Miljöpartiets rekryteringar av politiska tjänstemän till regeringskansliet.

En tjänsteman som i valrörelsen arbetade nära språkröret Gustav Fridolin stoppades nyligen av Säkerhetspolisen efter en registerkontroll.

Källor uppger nu att regeringstjänstemannen, som har tolv betalningsanmärkningar och skulder hos kronofogden på nästan 190 000 kronor, riskerade att utsättas för utpressning.

Trots att kronofogden varje månad gör löneutmätning hos Miljöpartiet var språkrören inte informerade.

Frågor i MP

Så sent som i måndags avslöjade Expressen.se att en topptjänsteman, som handplockats till staben hos språkröret Åsa Romson, dömdes för knarksmuggling under 2012.

Han togs av tullen efter att ha beställt knarksvampar på internet och dömdes senare av Stockholms tingsrätt till motsvarande två månaders fängelse.

Enligt uppgifter till Expressen.se har det faktum att en skuldsatt tjänsteman nu stoppats av Säkerhetspolisen samtidigt som knarksmugglaren godkändes väckt frågor internt inom MP.

Samtidigt växer skräcken för fler skandaler.

Säkerhetspolisen genomför just nu kontroller och särskilda personutredningar av hundratals nyanställda i regeringskansliet.

Personliga utredningar

Säpos pressekreterare Fredrik Milder säger till Expressen.se att de som granskas finns i en av tre säkerhetsklasser. I säkerhetsklass tre hamnar de regeringsanställda som ibland kan få ta del av sekretessbelagda uppgifter som har betydelse för rikets säkerhet.

I säkerhetsklass ett och två återfinns anställda som får ta del av uppgifter som är av synnerlig betydelse för rikets säkerhet.

- Vi genomför registerkontroller efter ansökan från myndigheter. Men det är den anställande myndigheten som sedan avgör, konstaterar Fredrik Milder.

De särskilda personutredningar som görs innebär också att de regeringsanställdas närmaste också kontrolleras.

- Det kan handla om make, maka eller sambo, säger Fredrik Milder.

Dessutom genomförs intervjuer där de som ska anställas måste svara på frågor om till exempel privatekonomin, bisysslor, släktingar och möjliga intressekonflikter.

Enligt biträdande presschef, Adam Bergsveen, följer Miljöpartiet de rutiner som finns gällande säkerhetskontroller.

 

Missa inga nyheter. Ladda ner Expressens app för iOS och Android.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.