Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hundraåriga Anna nekas äldreboende

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anna Lundvall från Jokkmokk tillbringar största delen av sin tid ensam vid köksfönstret.
Foto: Jessica Rosengren / NSD

Anna, 100, från Jokkmokk hör dåligt, ser dåligt och tillbringar största delen av sin tid ensam vid köksfönstret.

Men hon får inte komma till ett äldreboende.

– Mamma känner sig så otrygg. Det finns ingen empati. säger dottern Gudrun.

På lördag fyller Anna Lundvall från Jokkmokk 101 år. En av hennes önskningar är att slippa sin ensamma bostad och få komma till ett äldreboende.

Anna Lundvall, Jokkmokks näst äldsta invånare, har länge varit pigg för sin ålder. Men i våras bröt hon foten. Efter att ha vistats på sjukhus och ha bott en kortare tid på ett rehabliteringsboende skickades hon hem igen.

"Orolig och otrygg"

Skadan fick Anna att bli rädd, orolig och otrygg. Hon ville inte bo ensam längre. Anna bestämde sig för att ansöka om att få komma till ett äldreboende.

Samtidigt hade hennes hörsel blivit sämre, och hon ser sedan tidigare dåligt. För det mesta tillbringar hon dagarna ensam framför köksfönstret och tittar ut.

Men Anna Lundvall fick avslag på sin ansökan. Hon ansågs inte ha tillräckliga skäl för att komma till ett äldreboende. Istället ville kommunen ge henne fler hemtjänsttimmar, skriver Norrländska Socialdemokraten.

– Min mamma svär aldrig, men då svor hon. Vad ska jag ha mer hemtjänsttimmar till? De går ju hem på kvällen, och det är då hon känner sig otrygg och inte kan sova, säger dottern Gudrun Ek, 73.

Hon ger inte upp

Biståndshandläggare Eija Lugnet på Jokkmokks kommun uppger för Norrländska Socialdemokraten att det är behovet som styr om en person får plats på ett äldreboende. Om man inte är nöjd med beslutet finns det möjlighet att överklaga till Förvaltningsrätten.

- Har man ett tillräckligt stort behov, så finns det skäl att få plats, säger hon.

Gudrun är orolig för att Anna ska ramla igen, och hon märker av hennes ökade känsla av otrygghet. Hon tänker fortsätta att kämpa för att hennes mamma ska få komma till ett äldreboende.

– Vården av mamma och av min familj lämnar jag inte så länge jag andas, säger Gudrun Ek.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.