Fredrik Azmani Rosales fångade stjärnfallet på bild i Tullinge natten mot fredag. Foto: Fredrik Azmani Rosales/Läsarbild
Fredrik Azmani Rosales fångade stjärnfallet på bild i Tullinge natten mot fredag. Foto: Fredrik Azmani Rosales/Läsarbild

Hundra stjärnfall i timmen väntas i natt

Publicerad

Titta upp mot himlen i kväll.

Meteorskuren "Persiderna" väntas bli som intensivast under fredagsnatten och om inte molnen täcker himlen kan du se hundra stycken i timmen.

– Ju närmare ursprungskometen man är desto större chans är det att se stjärnfall, säger Charlotte Sikö Helin, ordförande i Hallands astronomiska sällskap.

Egentligen är det inte stjärnor som faller, det är skräp från kometen Swift-Tuttle som brinner upp när stoft och småsten kommer in i jordens atmosfär. När vår planet passerar kometens omloppsbana och dess svans lämnar spår under några dagar över vår himmel. Störst chans att se kometens stoff brinna har du på en mörk och molnfri plats.

 

LÄS OCKSÅ: Titta upp! Här är årets bästa stjärnhimmel

 

Ta med filt och termos och vänta

Charlotte Sikö Helin från Hallands astronomiska sällskap, rekommenderar att ta med en filt och en termos för att hålla sig varm tills dess att skådespelet börjar. Flera astronomiska sällskap och observatorier anordnar träffar för att titta på meteorregnenet och i kväll väntas det intensivaste stjärnfallet ske.

– I och med att det fortfarande är så ljust ute så får man vänta fram till elva, halv tolv innan det startar. Det riktigt maffiga sker mitt i natten, säger Charlotte Sikö Helin.

Kometen Swift-Tuttle passerar mellan solen och Jupiter och när isbumlingarna som finns i den värms upp av solen brinner stoffet upp och syns i atmosfären. Fenomenet har fått namn av den stjärnbild den passerar, Perseiderna. Swift-Tuttle kunde senast beskådas 1992 och nästa år vi kommer att kunna se kometen är 2126.

Fångade stjärnfallet på bild

Fredrik Azmani Rosales fångade stjärnfallet på bild i Tullinge natten mot fredag.

– Man får ha mycket tålamod, jag satt i minst 30 minuter och väntade innan det hände något. Precis när jag höll på att ge upp började det hända grejer, berättar han.

Han började fota och fick tillslut till några bra bilder. Tricket är att ställa in kameran rätt.

– Jag hade ett ISO-tal på 800 och en slutarhastighet på 80 när jag tog den här bilden, säger Fredrik Azmani Rosales.

 

Expressen TV: Himlen lystes upp av många stjärnfall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag