MÅNGA DÖDA. Obekräftade rapporter från Tibets huvudstad Lahsa gör gällande att över 100 personer ska ha dödats de senaste dagarna. Foto: REUTERS
MÅNGA DÖDA. Obekräftade rapporter från Tibets huvudstad Lahsa gör gällande att över 100 personer ska ha dödats de senaste dagarna. Foto: REUTERS

"Hundra personer har dödats i Tibet"

Publicerad
Uppdaterad
Dödssiffran i Tibet stiger.
100 personer uppges nu ha omkommit enligt obekräftade källor, uppger Tibets exilregering på lördagen.
- Vi har obekräftade uppgifter om att ungefär 100 personer har dödats i Lhasa, säger en talesman från exilregeringen.
Protesterna i Tibets huvudstad Lhasa övergick på fredagen i kraftigt våld. Enligt Nyhetsbyrån Nya Kina omkom tio personer när polis öppnade eld mot demonstranterna. På lördagen kom nya uppgifter om att så många som 100 tibetaner dödats av kineser, rapporterar AFP.
- Vi har obekräftade uppgifter om att ungefär 100  personer har dödats i Lhasa, säger en talesman från exilregeringen.
Samtidigt lägger Kina skulden för tio människors död på demonstranterna.

Vädjar till FN

Tibets exilregering vädjade på lördagen till FN att skicka representanter till Tibet för att utreda kränkningar av mänskliga rättigheter.
Talesmannen säger sig vara ”djupt bekymrad” över rapporter från Tibets tre regioner om planlöst dödande, skadade och fängslande av tusentals fredsfulla demonstranter mot det kinesiska styret.Kina gav på lördagen demonstranterna en tidsfrist att överlämna sig till polisen. Om de ger upp före midnatt på måndag kommer det att räknas som förmildrande, rapporterade Nya Kina.

Tv-bilder för första gången

Samtidigt visade Kinas tv för första gången bilder från kravallerna, där människor som satte eld på byggnader i Lhasa.
Nyhetsbyrån Nya Kina rapporterade att tio personer dödats i oroligheterna och lade skulden på demonstranterna. På lördagsmorgonen rapporterades dock läget vara lugnt.

Våldsam demonstration i Sydney

I Australien greps fyra personer på lördagen utanför Kinas konsulat i Sydney när en Tibetdemonstration blev våldsam, meddelade polis.
Nyhetsmedier rapporterade att polisen använde batonger och pepparsprej för att skingra demonstranterna.
Enligt polisen försökte demonstranterna ta sig in i konsulatet i Camperdown utanför Sydney.
- De lyckades inte. En person arresterades för att ha angripit polis, sade en polistalesman.
Varför de övriga tre greps framgick inte.
Enligt den australiska nyhetsbyrån AAP greps minst åtta demonstranter under slagsmål med polis på gatan utanför konsulatet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag