Ellenor i mamma Cecilias famn. Foto: ALEX LJUNGDAHLEllenor i mamma Cecilias famn. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ellenor i mamma Cecilias famn. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Hundföraren och hunden Attack som hittade Ellenor, 6, i skogen. Foto: Polisen HudiksvallHundföraren och hunden Attack som hittade Ellenor, 6, i skogen. Foto: Polisen Hudiksvall
Hundföraren och hunden Attack som hittade Ellenor, 6, i skogen. Foto: Polisen Hudiksvall
Ellenor var vid gott mod dagen efter att hon hittats. Foto: / ALEX LJUNGDAHLEllenor var vid gott mod dagen efter att hon hittats. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Ellenor var vid gott mod dagen efter att hon hittats. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Hela familjen samlad tillsammans med hundarna dagen efter Ellenors försvinnande. Ellenor i mamma Cecilia Natanders famn, pappa Anders Natander och sytern Maria. Foto: / ALEX LJUNGDAHLHela familjen samlad tillsammans med hundarna dagen efter Ellenors försvinnande. Ellenor i mamma Cecilia Natanders famn, pappa Anders Natander och sytern Maria. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Hela familjen samlad tillsammans med hundarna dagen efter Ellenors försvinnande. Ellenor i mamma Cecilia Natanders famn, pappa Anders Natander och sytern Maria. Foto: / ALEX LJUNGDAHL

Hundföraren som hittade Ellenor: "Ett ansikte dök upp över en klippavsats"

Publicerad

Ellenor, 6, var borta i över 12 timmar i naturreservatet utanför Hudiksvall innan hon hittades av en hundförare natten till måndagen. 

Nu skriver hundföraren ett brev på Facebook om hur de hittade henne: 

"Jag rusar dit och ropar samtidigt frenetiskt. Då dyker ett litet ansikte upp över en klippavsats. Jag jublar inombords samtidigt som jag snabbt klättrar ner för avsatsen", står det i brevet som hundföraren har skrivit. 

Under söndagen försvann Ellenor från sin familj efter ett besök på Blacksås naturreservat i Hudiksvall.

Efter midnatt, efter att hon varit försvunnen i över 12 timmar, så hittades hon av hunden Attack efter att man haft en stor sökinsats. 

– Hunden var snäll som kom och hämtade henne, sa hon. Och så fick hon godis av polisen, har pappa Anders sagt till Aftonbladet

Hela familjen samlad tillsammans med hundarna dagen efter Ellenors försvinnande. Ellenor i mamma Cecilia Natanders famn, pappa Anders Natander och sytern Maria.Foto: / ALEX LJUNGDAHL

Hundföraren skriver brev på Facebook

Nu skriver även hundföraren som hittade Ellenor ett brev om händelsen på Facebook. 

Han berättar att det började mörkna och att sökarbetet fortsatte outtröttligt och att han tänkte att tiden tickade på och att de var tvungna att hitta snart – innan hon hade varit borta för länge. 

I inlägget berättar han hur Attack plötsligt fick vittring och att hur han ställer sig vid kanten efter ett stup - där de ropade på flickan och hör något svagt ljud. 

"Jag och Attack börjar snabbt arbeta oss längs med kanten för att hitta en möjlig nedgång. Men då drar Attack i väg och hittar en väg ner till nästa platå. Jag hör hur någon gnyr till och sekunden senare kommer det ljuvliga markeringsskallet från Attack", skriver hundföraren i inlägget. 

Hundföraren fortsätter vidare vidare i inlägget om hur han rusar dit och ropar efter flickan frenetiskt. 

"Jag rusar dit och ropar samtidigt frenetiskt. Då dyker ett litet ansikte upp över en klippavsats. Jag jublar inombords samtidigt som jag snabbt klättrar ner för avsatsen. Där, på en liten mossbeklädd hylla sitter flickan hukad, genomblöt och kall men vid gott humör. När flickan kramar mig kommer glädjetårarna. Jag ropar in fyndet över radion och hör sedan det fantastiska jublet från staben", står det i posten. 

Ellenor var vid gott mod dagen efter att hon hittats.Foto: / ALEX LJUNGDAHL

Han berättar vidare att Ellenor tar honom i handen och går uppför berget på egna ben och att en tillskyndande kollega snart ansluter dem för att göra sällskap till mamman och pappan. 

"Det är bara de sista hundra meterna som flickan vill bli buren. Jag är grymt imponerade av denna tjej!", skriver han i inlägget. 

Efter att Ellenor hittades fick hon åka till sjukhus för kontroll men fick under måndagen komma hem.

Ellenor har precis kommit upp ur ett varmt bad när Expressen träffar familjen. 

– Det var jätteskönt, säger hon.

Hundföraren har avböjt intervjuer och Ellenors familj har godkänt brevet som hundföraren har skrivit, enligt polisen. 

LÄS MER: Ellenor tog ett varmt bad dagen efter: Det var jätteskönt 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag