Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundexpert dömer ut Odells förslag

FÅR MOTHUGG. Mats Odells önskan om att förbjuda vissa hundraser får skarp kritik av Ronny Boström.Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Igår gick kommunminister Mats Odell (KD) ut med en önskning om förbud mot kamphundar. Nu döms hans idéer ut totalt. Varken fakta eller erfarenhet talar för ett förbud, säger hundexperten Ronny Boström till Expressen.se:
- Det är ett slag i luften. Det kommer inte hjälpa överhuvudtaget.

FAKTA

Dessa hundraser är totalförbjudna i Danmark sedan den 1:a juli.


Pitbullterrier
Fila brasileiro
Dogo argentino
Amerikansk staffordshireterrier
Tosa inu
Boerboel
Kangal
Centralasiatisk ovtcharka
Kaukasisk ovtcharka
Sydrysk ovtcharka
Tornjak
Sarplaninac
Amerikansk bulldog

Källa: Sydsvenskan.se

Ronny Boström har femton års erfarenhet av hundträning och är i dag huvudinstruktör på Hundskolan Väst. Han har både hjälpt andra att träna så kallade kamphundar och ägt dem själv.
Till att börja med vänder han sig mot själva begreppet.
– Vad är en kamphund? Det finns mängder av våra brukshundar som är kamphundar historiskt sett, till exempel Rottweiler.

"Måste förbjuda alla"

SLUTADE TREA. Magnus Holmberg och hans besättning föll i semifinalen i Marstrand i går och slutade trea. Det var den enda svenska ljusglimten i veckan efter flera misslyckanden Han ser inte att ett förbud skulle leda till någon förändring i hundägandet.
– Man fortsätter att ha samma hundar ändå men låter bli att registrera dem.
Ronny Boström underkänner också resonemanget att förbjuda vissa raser för att de är "potentiella vapen".
– Då måste man förbjuda alla hundar som väger över tjugo kilo, vare sig det är golden retrievers eller schäfrar. Varje hund över tjugo kilo kan göras farlig och orsaka stora skador på en människa, säger han.

Inget stöd i statistiken

Enligt Boström finns inga belägg för att de illa beryktade kamphundsraserna skulle vara farligare eller mer benägna att anfalla.
Han säger att golden retrievers och spanielhundar står för en betydligt större del av attackerna mot människor än kamphundarna.
- Det gäller om man räknar procentuellt och har inget att göra med att de här raserna är vanligare i hemmen.

"Finns bara farliga ägare"

Endast när det gäller rasen Ovtcharka kan Ronny Boström gå med på att licens borde krävas för att få äga den. Det är ingen sällskapshund.
I övrigt är han tvärsäker i sin bedömning.
– Det finns inga farliga hundraser. Det finns bara farliga ägare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.