Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hunden Roffe var borta i sex dygn – fick amputera

Drömmer du om en egen hund? Här är några saker som är bra att tänka på.
Roffe hemma, i säkert förvar, med tre av fyra ben kvar.
Foto: Privat
Jakthunden Roffe från Tärendö sprang för två veckor sedan bort – och hittades inte förrän sex dagar senare i ett igensnöat dike.
Foto: Privat

I sex dygn var ettåriga hunden Roffe bortsprungen i närmare 30 minusgrader.

Husse Anton Werndin hade nästan hunnit tappa hoppet – men gav sig ut en sista gång.

– Då hörde jag två skall och tänkte det där är min hund, det där är min Roffe, berättar han.

Roffe mår bra – men numera är han trebent.

Det var två veckor sedan som ettåriga gråhunden Roffe plötsligt gled ur händerna på sin matte i Tärendö, Pajala kommun. Jakthunden tog sikte på några rådjur och snabbt var han spårlöst försvunnen, vilket NSD var först med att uppmärksamma.

Försvinnandet skapade snabbt stort engagemang i byn. Anton och Jenny Werndin och deras tre barn letade tillsammans med grannar och släktingar både dag och natt efter den bortsprungna Roffe.

I närmare 30 minusgrader var de ute till fots, på skoter, på skidor och med bil – utan resultat. 

– Jag började känna att vad ska jag ta mig till? Men det var en äldre man i byn som sa: ”Ge inte upp, ni kommer hitta den där hunden!”, berättar Anton Werndin.

Sökandet efter Roffe fortsatte

På den sjätte dagen gav sig husse beslutsamt ut på skotern i kylan ännu en gång. När han stannade till för att prata med en granne tyckte han sig plötsligt höra en hund skälla.

– Jag hörde två skall och tänkte: Det där är min hund, det där är min Roffe, säger Anton Werndin.

I den iskalla och snöiga eftermiddagen körde han längs ett djupt översnöat dike. En knapp kilometer från gården, där vänner och bekanta i flera dagar sökt frenetiskt, hittade han Roffe vid liv.

– Där satt han fast i en gran – och viftade på svansen när han såg mig. 

Sex dramatiska dygn senare

Veterinären i Gällivare blev den stora hjälten mitt i allt tumult. Med ett av bakbenen förfruset och kopplet hårt snörat runt det fick Roffe skyndas till djurkliniken. Där kunde man konstatera att benet inte gick att rädda, utan behövde amputeras.

Husse och matte som knappt hunnit äta eller sova på sex dygn fick äntligen pusta ut medan Micke övernattade med en nyopererad Roffe på kliniken. På morgonen återförenades en pigg och glad Roffe med sin familj igen. 

– På morgonen sa veterinären: Lova mig en sak, att han kommer få släppas ut i skogen igen, berättar Anton Werndin och fortsätter:

– Och givetvis, vill min Roffe jaga älg så ska han få jaga älg.

Husse Anton Werndin tillsammans med veterinären Mikael Petersen som fick ta hand om Roffe efter mardrömsdygnen ute i kylan.
Foto: Privat
Roffe mår nu bra, och är hemma tillsammans med familjens två andra hundar. På bild tillsammans med Vilma, 3 år.
Foto: Privat

Se något mer:
Familjens hund försvann – hittades 112 mil bort

Se känslosamma återföreningen efter två år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.