Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hunden Pons höll på att kvävas av tuggben

Det var när hunden Pons skulle äta ett tuggben som det fastnade i munnen så att han fick svårt att andas. Foto: Happy Dogs Ab / HAPPY DOGS AB
Hans husse Christoffer tvingades stoppa in händerna i hans mun för att få ut det – och skadades själv så att han fick uppsöka läkarvård.
Nu vill Christoffer varna för tuggbenet: "Det blev som en stor geggaklump av tuggbenet i hela munnen"Foto: Privat / LÄSARBILD

När hunden Pons skulle äta ett tuggben fastnade det i tänderna så hårt att han knappt fick någon luft.

Han husse tvingades stoppa in händerna i hans mun för at få ut det – och gjorde illa sig så allvarligt att han fick uppsöka läkarvård.

– Jag själv fick ju lite panik, säger han om händelsen.

På tisdagsförmiddagen gav Christoffer Andersson, 28, från Västerås som vanligt en Pedigree Dentaflex till sin golden retriever Pons, 11. Pons är en atopisk hund och kan därför inte äta vanliga tuggben.

– De har kommit ut med ett nytt tuggben som han tål. Ett mjukt tuggben som man ger två gånger i veckan som ska djuprengöra tänder på hundar, berättar Christoffer Andersson.

Han har gett den typen av tuggben till Pons i två veckor, och det har aldrig varit några problem. Men den här gången var det något som gick snett.

– Jag reagerade på att han låg på mattan och nästan inte fick någon luft. Det lät som att han höll på att kvävas och spy. Jag gick fram och tittade och då såg jag att det satt helt fast. Han satt och slog med tassarna på nosen och allting, men det gick inte, berättar Christoffer Andersson.

Fick uppsöka vård

Han försökte dra ut benet ur Pons mun, men det satt fast.

– Man blev ju jätterädd och det var ju då som jag i panik stoppade in fingrarna och skulle bända upp munnen på honom och dra ut tuggbenet för att han inte skulle kvävas av det. Då blev han ju han jätterädd och bet ännu hårdare och bet mig i fingret och handen, säger Christoffer Andersson.

Han fick då ut tuggbenet ur Pons mun. Men hans sår blev så djupt att han fick uppsöka läkarvård. Han fick bland annat en stekrampsputa.

– Såret var rätt djupt, så de har tejpat det och satt på något som ska vara bakteriedödande mot sådant som finns i hundars munnar, säger han.

Har säkerhetstestat produkten

Christoffer Andersson har varit i kontakt med Pedigree efter händelsen. De har bett honom skicka in ett läkarintyg och ska titta vidare på vad som kan ha hänt. Importör till Pedigree, Mars Sveriges, presstjänst har inte fått någon information om ärendet och vill därför inte kommentera ärendet närmare.

– Det här är en unik händelse, jag har inte hört om det innan. Jag vet att dessa produkter är testade och det är hundratusentals hundar som använder dessa produkter, det är inte bara svenska eller nordiska produkter utan de finns över hela Europa. Det är grundläggande att vi aldrig säljer produkter som inte är testade. Produkterna är säkra, säger företagets vikarierande pressansvarige.

Men trots det kommer inte Christoffer Andersson att ge några fler Dentaflex till Pons.

– Det vågar jag inte göra, eftersom det fastnade så mycket nu. Det blev som en stor geggaklump av tuggbenet i hela munnen som var alldeles hårt som en stenklump, säger han.

Det har nu gått några timmar sedan olyckan skedde. Pons själv har inte behövt någon vård.

– Nu mår han jättebra, men man fick ju hålla lite uppsikt på honom i början för att se så att det inte satt något mer kvar i halsen på honom. Men nu har han både ätit hundmat och druckit vatten, så nu är han pigg igen, säger Christoffer Andersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.