Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hunden Nala skulle flyga – hamnade i helt fel land

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Den franska bulldogen, Nala, är bara åtta månader gammal.
Foto: Privat
Nina, flög också till Barcelona. Men kom fram.
Foto: Privat
Jeanette Aulin.
Foto: Privat
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Simon skulle till Barcelona för att hitta en lägenhet till sina kommande utlandsstudier. Hundarna Nala och Nina skulle få följa med på resan. 

Men flygpersonalen glömde Nala på Kastrups mark och i stället för Barcelona hamnade hon i Bryssel.

– De pratade som om det var en väska som tappats bort, säger mamma Jeanette Aulin om bemötandet från SAS.

Det var i tisdags som Simon Aulin och hans två hundar Nala, en fransk bulldog, och Nina, en pomeranian, skulle flyga till Barcelona. Nina skulle få flyga i kabinen, Nala däremot skulle checkas in som specialbagage och åka med väskorna. Flyget – som var bokat hos SAS – flög från Kastrup vid 15-tiden och när de kommer fram ska Simon checka ut sitt bagage, och sin hund.

– Då säger de att hunden, Nala, inte kommit med på planet, berättar hans mamma Jeanette Aulin.

Personalen på flygplatsen säger att Nala ska ha flyttats när hon stod på Kastrups mark, för att slippa stå i solen, och att hon på så sätt glömts kvar.

Den franska bulldogen, Nala, är bara åtta månader gammal.
Foto: Privat
Nina, flög också till Barcelona. Men kom fram.
Foto: Privat

Nala hamnade i Bryssel

Simon får veta att hunden kommer med ett annat flyg och att han kan återkomma till flygplatsen senare under kvällen, vid klockan 23. Simon återkommer, i god tid, efter att ha lämnat sina väskor på hotellet. Men får åter veta att hunden inte kommit fram.

– Då har hunden hamnat i Bryssel, där de tydligen checkat in den på ett hundhotell och de säger att han får komma tillbaka dagen efter.

Simon åkte tillbaka till hotellet för att åter bege sig till flygplatsen morgonen efter. Återigen får han höra att de inte vet om hunden kommit fram.

Jeanette Aulin.
Foto: Privat

– Simon blir ju jätteorolig. Han tänker att den kanske dött på vägen. Det är ju en fransk bulldog och de har problem med att flyga.

Han är på plats på flygplatsen till klockan 17, innan Nala till slut kommer fram. Huruvida Nala fick komma ur sin bur på hundhotellet är oklart – klart står enligt Jeanette att buren var nerkissad.

Nu är Nala framme i Barcelona.
Foto: Privat

Jeanettes kritik mot SAS

Mamma Jeanette berättar att hon parallellt med Simons jakt på hunden kontaktar SAS för att få hjälp med att lokalisera hunden.

– Men de säger att de inte har något ansvar för hunden, utan att det är flyglinjens ansvar.

– De pratade som om det var en väska som tappats bort. Jag sa att det ju är en hund, det är en levande varelse. Det är förkastligt att det får gå till så, säger Jeanette Aulin.

SAS presschef John Eckhoff säger att han inte funnit någon exakt förklaring till hur Nala glömdes på Kastrups mark. Han konstaterar dock att hon skickades med ett senare plan till Barcelona.

– Vi ber om ursäkt för detta, men jag kan lova att vi kommer att göra allt för att hundar behandlas väl och ordentligt medan de är hos SAS, om sådana situationer uppstår, skriver Eckhoff i ett mejl.

Här har du 12 minuter djurkavalkad

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.