Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hunden Finley skrämdes av smällare – rymde på nyårsafton

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Smällarna skrämde iväg hunden Finley på nyårsafton.
Foto: Privat
– Han är jätterädd för smällare, säger matten Elin.
Foto: Privat

Fyrverkerierna blev för mycket för den ettårige hunden Finley – som sprang i väg på nyårsafton, skriver LT.

Matten Elin Larefalk, 21, letar nu oavbrutet efter sitt älskade husdjur.

– Jag tycker det är helt sjukt att man fortfarande säljer fyrverkerier, säger hon.

Finley!

Elin Larefalk åker runt med bilen och ropet ekar i Brunnsäng, Södertälje. Det har de senast två timmarna varit mörkt ute, men hoppet om att hitta familjens hund lyser fortfarande starkt.

– Vi hoppas att han ska komma fram, säger hon.

– Jag är helt förstörd. Jag vet inte vart jag ska ta vägen, det känns som att jag inte gör tillräckligt. Vi har varit i skogen och ropat med honom, men han är säkert jätterädd. 

Smällarna skrämde i väg Finley

Den ettårige hunden, som adopterades från Kanarieöarna i april, har den senaste veckan suttit i hörn och skakat av rädsla – på grund av alla de raketer och fyrverkerier som smällt flera dagar innan nyårsafton.

Tidigt på söndagskvällen försvann Finley.

– Han är jätterädd för smällare. Han slet sig ur selen och försvann vid 19-tiden och har inte synts till än.

Nu hoppas Elin att de kan hitta Finley så snart som möjligt.
Foto: Privat

Elin och hennes sambo skulle på nyårsfest och hade lämnat hunden hos sambons mormor och morfar i Södertälje, där det skulle vara lugnt. Men när de skulle ta ut Finley på promenad glömde de att sätta på honom selen när dörren stod på glänt.

En smällare skrämde Finley, som snabbt stack i väg.

"Sjukt att man fortfarande säljer fyrverkerier"

Elin Larefalk har skrivit efterlysningar i flera grupper på Facebook och många har hört av sig med tips eller stöd. Gruppen "Hitta Finley" har startats för att samla in information.

– Det är jättemånga som hör av sig. Ingen som har hittat honom än tyvärr, men många erbjuder sig att hjälpa till, säger hon.

Varken Elin eller hennes sambo tänker ge upp förrän de hittat Finley. De hoppas också att fler ska visa större respekt för djurägare i samband med nyårsfiranden.

Fler borde visa respekt för djuren under nyår, menar Elin.
Foto: Privat

– Jag tycker det är helt sjukt att man fortfarande säljer fyrverkerier. Det skadar så många och skrämmer så många hundar, säger hon och fortsätter:

– Man kan inte undkomma att hundar dör och mår dåligt av det här. Jag tycker man kan vänta till tolvslaget, då hade vi varit förberedda. Men nu har det smällt hela veckan och han har suttit och skakat i hallen.


Har du sett Finley? Mejla reportern som kan förmedla kontakt till ägarna på atilla.yoldas@expressen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.