Puss, Dallas! Foto: PrivatPuss, Dallas! Foto: Privat
Puss, Dallas! Foto: Privat
Hunden Dallas och matte Sofia Malmgren, 28. Foto: PrivatHunden Dallas och matte Sofia Malmgren, 28. Foto: Privat
Hunden Dallas och matte Sofia Malmgren, 28. Foto: Privat

Hunden Dallas stor hjälte – räddade livet på tre kattungar

Publicerad

I tisdags var Sofia Malmgren, 28, ute och gick en sedvanlig runda med hunden Dallas.

Plötsligt rusade han rakt upp i skogen - och spårade sig fram till en svart sopsäck.

– Då hör jag jamande, säger Sofia Malmgren innan hon sliter upp sopsäcken.

Det var i ett uppmärksammat Facebookinlägg med ingången "Vem fan är det som ägnar sig åt djurplågeri?" som Sofia Malmgren uppmärksammade de boende i Hammarby sjöstad om den otäcka upplevelsen.

Sofia Malmgrens inlägg på FacebookFoto: Facebook

För Expressen utvecklar hon sin historia.

– Jag var ute och gick med hunden runt Sicklasjön, vi brukar gå där. Helt plötsligt började han dra på ett sätt han inte brukar göra. Han är sju år nu och jag har haft honom sedan han var liten. Han har aldrig gjort så förut, säger Sofia Malmgren om hunden Dallas.

Dallas ryckte ifrån och stack närmre 40 meter rakt in i skogen och stannade bakom en sten.

– Där låg en svart sopsäck, berättar Sofia Malmgren.

Gjorde makabert fynd: "Fruktansvärt"

I sopsäcken gjorde hon ett makabert fynd.

– Jag river upp säcken, trots att jag är livrädd för vad jag ska hitta. I säcken låg tre små kattungar, varav en inte hade fått upp ögonen än, säger Sofia Malmgren.

Någon hade helt sonika placerat dem där för att dö.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Man har inte ens gett dem en chans utan man har lagt dem i en plastsäck för att de ska kvävas. Det är fruktansvärt.

Hur kände du efteråt?

– Jag blev ledsen. Kände att "men herregud, finns det inga goda människor kvar i den här världen?", säger Sofia Malmgren.

Den första tanken som slog Sofia var hur hon skulle kunna få med sig katterna där i från.

– I och med att det var en ganska brant backe ned för tänkte jag "hur fan ska jag få med mig dem härifrån?". Jag fick ta en i var sin hand och lägga den tredje i fickan på min tröja, säger hon.

– Helt plötsligt kom jag ner på promenadstråket igen och bara stod där med katterna. Jag hade ingen aning om vad jag skulle göra.

Dam stannade till

Men hjälpen skulle komma.

En dam cyklade förbi och stannade till, och Sofia Malmgren förklarade vad som hänt.

– Hon reagerade på att katterna var så små, det var därför hon stannade till. Sedan sa hon att de behövde komma till veterinären direkt, på grund av att de kunde fått hjärnskada av syrebristen i säcken, berättar Sofia.

Damen tog hand om katterna och tog dem till veterinären. Sofia berättar att de två har kontakt, och att veterinärernas första prognos såg god ut.

– De var undernärda och uttorkade, men det fanns inga tecken på hjärnskador. De verkar inte ha legat där särskilt länge, säger Sofia Malmgren.

Sofia berättar också att en polisanmälan kommer lämnas in under dagen.

Dallas har fått sin belöning

Facebookinlägget har engagerat, och folk har tackat Sofia för hennes insats. 

– De tipsar om nya hem och folk erbjuder sig att ta hand om katterna också. Jag trodde inte det skulle dra till sig mycket uppmärksamhet om jag var ärlig, det har plingat i telefonen konstant sedan jag postade inlägget.

Men Sofia tycker inte att hon gjort sig förtjänt av något beröm - utan vill i stället ge hunden Dallas den kärlek han förtjänar.

– Jag tycker det är överdrivet att hylla mig till skyarna. Det var min hund som hittade dem.

Matte har sett till att den sjuåriga hunden inte gått lottlös ur händelsen.

– Dallas har fått godis, så han har allt fått sin belöning, säger Sofia Malmgren om dagens stora hjälte.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag