Tvåbarnsmamman Mia Jonson har tvingats till flera operationer efter attacken. "Läkarna säger att jag har haft tur. Jag hoppas bara att jag kan använda mina armar i framtiden", säger hon. Foto: Leif Gustafsson
Tvåbarnsmamman Mia Jonson har tvingats till flera operationer efter attacken. "Läkarna säger att jag har haft tur. Jag hoppas bara att jag kan använda mina armar i framtiden", säger hon.  Foto: Leif Gustafsson

"Hunden åt på min arm"

Publicerad
Uppdaterad
När Mia Jonson, 39, joggade förbi gick mördarhunden till attack.
Hundens käftar slöt sig runt hennes armar och slet loss köttstycken - gång på gång.
- Jag slogs för mitt liv. Vi måste fråga oss om vi vill ha sådana här hundar på våra gator, säger hon.
Sargade armar.Foto: Leif Gustafsson
Båda Mias armar är helt sargade efter den våldsamma hundattacken. Nu måste hon få smärtstillande hela tiden som hon är vaken.Foto: Leif Gustafsson
Till attack. Det var en rottweiler som attackerade.Foto: - -
Det har gått sex dagar sedan hundattacken. Efter flera operationer ligger tvåbarnsmamman Mia Jonson nu i sin säng på sjukhuset i Borås. Hon får smärtstillande för att klara av de vakna timmarna.
- Läkarna säger att jag har haft tur. Jag hoppas bara att jag kommer att kunna använda mina armar och ben som vanligt i framtiden, säger hon.
Det var i måndags kväll som det hände.
Mia Jonson hade precis kommit hem från semestern och gav sig ut på sin vanliga joggingrunda i Sjömarken utanför Borås.

"Han ska bara hälsa"

- När jag närmar mig ett skogsområde ser jag hur en kvinna sitter på huk och håller i sin hund. Den hoppar lite, men jag tänker inte mer på det, säger hon.
När hon passerat dem hör hon plötsligt hur kvinnan skriker "nej!" och sedan "han ska bara hälsa".
- Jag stannar till och då hopper den här jätten, en rottweiler, mot mig, säger hon.
Nu inleds kampen.
- Han klappar med sina stora käftar och jag inser att han inte vill hälsa - han äter ju på mig, säger Mia Jonson.

Försöker nå strupen

Rottweilerhanen gör hela tiden försök att nå Mias strupe - men hon skyddar sig med sina armar och ben.
- Jag kom att tänka filmer där man ser hur hundar har bitit sig fast i skyddsvantar. Så såg det ut - den hängde från mina underarmar.
Rottweilern biter och gnager - ett ljud som hon nu återupplever om nätterna.
- Jag hör hur huden släpper och när jag sluter ögonen ser jag hur hans dräglande käftar hugger mot huvudet på mig, säger hon.
- Jag minns att jag tänkte nu dör jag. Jag kunde se rakt in i hålen i armarna och det konstiga var att jag inte kände någon smärta.

"Stå upp, annars dör du"

Kampen mellan Mia och rottweilern pågår i drygt tio minuter. Hon trillade flera gånger till marken.
- Det enda som jag tänkte på var: Håll dig på benen. Stå upp, annars dör du, säger hon.
Efter vad som kändes som en evighet fick hon syn på en trädgren som låg på backen.
Den blev hennes räddning
- Jag lyckades slå till hunden över huvudet flera gånger när den gick till attack, säger Mia.
Nu lyckades rottweilerns matte få på den okopplade hunden dess halsband. Då bad, enligt Mia, ägaren henne att hämta hundens koppel som låg tio meter bort.
Hon satte sig sedan i säkerhet hos ett äldre par som ringde SOS.
Polisen omhändertog rottweilern som ska avlivas - på ägarens egen begäran.
- Jag är djurvän och jag vet att många säger att det inte är hundens fel. Men om den här hunden som tydligen inte var aggressiv tidigare helt plötsligt kan gå till attack - då frågar jag mig om vi vågar ha sådana hundar bland oss? säger Mia Jonson.

Ska inte få finnas

Polisen rubricerade inledningsvis händelsen som brott mot lagen om tillsyn av hundar och katter. Hundägaren kan också komma att misstänkas för vållande av kroppsskada.
Men för Mia Jonson är det viktigaste inte att ägaren straffas - utan att hundfrågan nu diskuteras.
- Helst vill jag att sådana här hundar inte ska få finnas alls i Sverige - men det borde åtminstone finnas ett krav på munkorg, säger hon.
Expressen har förgäves sökt hundägaren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag