Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hunden Arthur kan stoppas från Sverige

Hunden Arthur har blivit en världsnyhet. Daily Mail toppar med storyn om gatuhunden och Washington Post, CNN och ABC News har också följt hans öde. Foto: Krister Göransson
Nu har hans husse Mikael Lindnord även blivit inbjuden till CNN Weekend. "De vill ha oss på plats i studion", säger han. Foto: Krister Göransson
"Jag tycker att det är jättekul med all uppmärksamhet. Inte minst för att det belyser ett problem som de har i Ecuador, att man kan göra vad som helst med hundarna utan att straffas", säger Mikael Lindnord. Foto: Krister Göransson
Arthur fattade tycke för teamledaren i multisport Mikael Lindnord under VM i Ecuador. Här blir han matad med en köttbulle. Foto: Krister Göransson/Team Peak Perfomance
De fyra tävlande och Arthur kämpar sig genom leran i Multisport-VM. Foto: Krister Göransson/Team Peak Perfomance
"Han sprang med oss i 20 timmar. Så fort som vi stannade till la han sig på marken för att han var så trött", berättar Mikael om hunden. Foto: Krister Göransson/Team Peak Perfomance
När teamet kom i mål tog de in på hotell. Arthur fick givetvis följa med. Foto: Krister Göransson/Team Peak Perfomance
Mikael har nu tagit med sig Arthur hem till Örnsköldsvik: "Jag ringde till min fru och sa att jag var rädd för att vi nog skulle bli fyra i familjen". Foto: Krister Göransson/Team Peak Perfomance
1 / 8

Hunden Arthur kan stoppas från sin resa till Sverige.

Nya husse Mikael Lindnord säger att han fick ett muntligt okej från jordbruksverket - nu är myndigheten osäker på om allt är klart tills flyget lyfter.

Dessutom kan ett sår på Arthurs rygg vara ett hinder.

Expressen.se har tidigare skrivit om den enastående hunden Arthur som slog följe med det svenska multisportsteamet i VM i Ecuador.

Under den tuffa tävlingen, som varade i 146 timmar, anslöt Arthur under den sista delen. Efter att han fått en köttbulle av Mikael sprang han med teamet genom 20 timmars löpning i djup lera. När de skulle ta sig igenom sju timmars paddling tyckte tävlingens funktionärer att Arthur skulle vända.

Arthur simmade efter

Men han gav sig inte - utan simmade efter.

Mikaels kärlek till hunden har vuxit sig oerhört stark och hans plan var att ta hem Arthur till Sverige.

I går fick Mikael en positiv uppfattning när teamet var i kontakt med jordbruksverket per telefon. Arthur skulle flyga hem i slutet av veckan med Mikael och de andra lagmedlemmarna, för att sedan sitta i karantän utanför Stockholm.

"I min ansökan till jordbruksverket beskrev jag Arthur väldigt tydligt och tog självklart upp att han hade ett sår på ryggen, som troligtvis uppkommit från att han har fastnat i taggtråd eller att någon har slagit honom. Detta tolkar de nu som att han är sjuk och en flygresa hem skulle innebära för mycket stress", skriver Mikael till Expressen.

Letar veterinär i Ecuador

Men Mikael ger sig inte.

Han övertalade jordbruksverket att få ett tag på sig och ta Arthur till en veterinär i Ecuadors huvudstad Quito.

"Jag lyckades dock förhala deras slutgiltiga beslut genom att nu försöka hitta en legitimerad Veterinär här i Quito som skulle kunna göra en annan bedömning och ge honom ett okej att kunna flyga hem."

Miakel tror inte att Arthur är sjuk.

"Jag är ingen expert. Men i går åkte Arthur bil i åtta timmar i mitt knä och det gick bra. Vi gick i koppel i en stökig huvudstad och jag lärde honom "sitt". Stresståligare och uthålligare varelse får man leta efter. Lämnar vi honom här, så går han ett mycket värre öde till mötes än att komma med till Sverige och direkt från Arlanda få förstaklassig vård", skriver Mikael.

Hajnalka Csillag, smittskyddshandläggare på jordbruksverket, har varit i kontakt med Mikael. Hon säger att ärendet ännu inte är avgjort, men är inte helt säker på om beslutet hinner bli klart tills att laget reser i slutet av veckan. Normalt har myndigheten upp till 30 dagar på sig att handlägga ett ärende, men de gör allt de kan för att hjälpa Mikael och Arthur snabbt.

Kan få avslag

- Vi ser i ansökan att hunden har ett sår och det är en jättelång transport. Om hunden inte är helt frisk kanske den inte klarar av transporten, säger hon.

- Vi har ännu inte gjort en avslagan, men jag har berättat för Mikael att ärendet kanske inte blir beviljat, säger Hajnalka Csillag.