Hundarnas övervikt - ett växande problem

Börjar din hund och katt mulla till sig?

Karo och Missan är inte ensamma - landets hundar och katter sväller, precis som sina hussar och mattar.

- När hunden tittar bedjande när du tar fikar en bulle och en kaka gäller det att stå emot, säger Johan Beck-Friis på Veterinärförbundet.

Nyligen skrev Expressen om svenska folket som äter på tok för mycket. Enligt Folkhälsoinstitutet är omkring 50 procent överviktiga eller feta.

Samma sak för hundar och katter. Mer än 40 procent är överviktiga, enligt en undersökning som djurfodertillverkaren Royal Canin gjort bland landets veterinärer.

- Det stämmer med verkligheten, säger Johan Beck-Friis, veterinär och informationsansvarig på Veterinärförbundet. Övervikt bland husdjuren är ett av de stora vällevnadsproblemen.

"Serverar råa morötter"

Varför?

- Det är precis som för människorna - de äter för mycket och rör sig för lite. Och orsaken till det är att en del hund- och kattägare inte har tillräckligt mycket tid för sina husdjur som behöver mycket motion.

- Och så är det inte så enkelt att säga nej när hunden sitter vid fikabordet, säger Beck-Friis.

Du har själv hund - kan du säga nej?

- Jovisst, det blir inga kakor för Chessie, 9, en labradorblandning. Jag serverar råa morötter i stället för godsaker vid bordet. Chessie har lärt sig att gilla morötter. Det är bra bukfylla, smakar gott och är något att tugga på, säger Johan Beck-Friis.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.