Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hundar smugglade på Östersjön – fick avlivas

Kvinnan är häktad för grov smuggling av hundar. I kvinnans väska fanns en hundvalp. Foto: Tullverket / TULLVERKET
I kvinnans resväska fanns ytterligare sex små vita hundvalpar. Hundarna fick avlivas på platsen. Foto: Tullverket / TULLVERKET

De sju hundarna låg tätt ihopklämda i resväskor på färden över Östersjön – för att säljas i Sverige.

Nu är en kvinna i 65-årsåldern häktad för grov smuggling av hundar. Hundarna fick avlivas på platsen.

– När hon går genom tullen är väskan helt stängd, säger Stefan Granath, tullkriminalchef i Stockholm.

Tullverket uppmanar nu hundköpare att vara noggranna.

Hundsmuggling

Alla hundar som kommer till Sverige måste minst ha sällskapsdjurspass och vara vaccinerade mot rabies.

Den som vill köpa en svensk hundvalp ska alltid begära köpehandlingar. I handlingarna ska det framgå var hunden kommer ifrån, vem som säljer den samt att hunden är besiktigad av veterinär, grundvaccinerad och frisk.

Man bör också kräva att få besöka modertiken i dess hemmiljö för att försäkra sig om att det rör sig om en svensk uppfödning.

Hundar över fyra månader ska vara ID-märkta. Rashundar ska levereras med stamtavla. Den som vill köpa en utlandsfödd importerad hund bör själv skaffa sig kontakten med uppfödaren i utlandet för att försäkra sig om att allt gått rätt till.

De svenska rasklubbarna kan vanligen hjälpa till.

Källa: Tullverket

Den 17 april gjordes ett mycket ovanligt beslag på färjeterminalen i Nynäshamn. En kvinna i 65-årsåldern stoppades för kontroll, och strax därefter upptäckte tulltjänstemännen det oväntade.

I hennes handväska fanns en hundvalp. Och i resväskan fanns ytterligare sex stycken små vita hundvalpar, som låg ihopklämda i den stängda väskan.

– Det normala när folk kommer med hundar är att man har de helt synliga och har alla papper i ordning. Men det här var en tydlig smuggling, och hon försökte gömma dem. Det verkar ha varit ett leveransuppdrag, säger Stefan Granath, tullkriminalchef i Stockholm.

Enligt kvinnan var hundvalparna enbart åtta veckor gamla.

Hundvalparna avlivades

Valparna hade överlevt den långa resan på Östersjön, men avlivades på färjeterminalen.

– Vi tog kontakt med Jordbruksverket direkt. Det finns ofta två alternativ, att antingen sätta dem i karantän eller avliva dem. Och i det här fallet hade inte kvinnan möjlighet att betala för att sätta dem i karantän, då återstår endast att avliva dem, säger Stefan Granath.

Förra året gjordes bara ett beslag i Sverige vid misstanke om smuggling, då hittades tre hundar.

Uppmanar köpare

Ett stort mörkertal finns antagligen, för det går att tjäna pengar på valpar som kan tjänas för ett par tusenlappar styck.

– Det här är en marknad. Man tjänar ganska stora pengar på de här hundarna, och man tar inte ansvar för att de föds upp på ett säkert sätt, säger Stefan Granath.

Vad kan man som köpare tänka på för att förhindra det här?

– Det viktigaste som köpare är att veta varifrån man köper hunden, att man vet vilken uppfödare det är och att det finns en vaccinationsbok. Huvudsaken är att det finns en dokumentation.

Kvinnan, som är hemmahörande i ett annat EU-land, häktades i torsdags, misstänkt för grovt smuggling av hundar.

Ett tidigare fall, där en 21-årig man smugglade in sju hundar från Ungern via Trelleborg, ledde enligt Trelleborgs Allehanda till sex månaders fängelse.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!