Trenden att pynta sina djur har gått för långt, enligt danska djurrättsorganisationen Dyrenes Beskyttelse. Foto: Dyrenes Beskyttelse
Trenden att pynta sina djur har gått för långt, enligt danska djurrättsorganisationen Dyrenes Beskyttelse. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Hundar med öronhängen

Publicerad
Uppdaterad
Att många hussar och mattar klär sina små älsklingar i söta kläder är inget nytt. Men nu slår danska Dyrenes Beskyttelse larm sedan aningslösa hundägare har börjat göra hål i öronen på sina hundar.
- Det har gått för långt, säger veterinären Lotte Brink till Ekstrabladet.
Den danska djurrättsorganisationen Dyrenes Beskyttelse reagerar nu starkt mot vad de ser som det ökade förmänskligandet av husdjur, skriver danska Ekstrabladet.
Organisationen är trött på att se hundar med hattar, hundar med egen väska- och nu senast: en chihuahua med örhängen.

Osmakligt


- Ut över att det är osmakligt är det också olagligt. Operativa ingrepp som har till syfte att ändra djurs utseende är förbjudna, säger veterinär Lotte Brink till Ekstrabladet.
Vidare menar hon att djurägare alltid ska tänka på djurens behov, och inte på sina egna.
Att pynta djur gagnar inte på något sätt djuren, utan är endast ett uttryck för ägarens fåfänga och vilja att göra djuret till rekvisita i sitt eget liv.
- Vi ser fler och fler expempel på detta. Djuren ses som en statussymbol snarare än levande varelser, avslutar Lotte Brink.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag