Foto: Andree-Noelle Pot
 Foto: Andree-Noelle Pot

Hundar lika smarta som 2-åringar

Publicerad
Uppdaterad
Hundar kan räkna, förstå mer än 150 ord och har en intelligens som ett tvåårigt barn. Det hävdar en amerikansk forskare efter att ha granskat ett stort antal vetenskapliga studier i ämnet.
Genomgången har gjorts av den kände hundforskaren Stanley Coren, vid University of British Columbia. Han har själv fått ett antal studier publicerade i ansedda tidskrifter som Nature, Science och New England Journal of Medicine.
Coren drar slutsatsen att hundar har förmågan att lösa komplicerade problem och att de är mer lika människan och andra högre primater än vad forskarna trott. Han hänvisar till flera studier som kommit fram till att hundens mentala färdigheter inte är långt från den hos ett barn på två och ett halvt år.

165 ord

”De förbluffande glimtar av begåvning och kreativitet som hundar kan visa gör dem kanske inte till några Einstein, men antyder ändå att de närmare besläktade med människan är vi föreställt oss, sade han vid Amerikanska psykologiska föreningens årsmöte i Toronto på lördagen.
Det finns enligt Coren tre sorters intelligens: den instinktiva som hunden är framavlad till, den tillämpade som visar hur bra hunden lär sig att lösa olika problem och den som brukshunden har. Bland de senare anses bordercollien vara nummer ett, följd av pudeln och därefter schäfern.
Vad gäller språkkunskaper visar studier att medelhunden kan lära sig 165 ord, inklusive olika signaler. Den allra duktigaste, en bordercollien Rico, har enligt Stanley Coren kunnat lära sig 250 ord.

Elementär matte

Han hävdar också att hundar kan lära sig att räkna till fyra eller fem och att de också har också en elementär förståelse för matte. I studier har de markerat fel i enkla räknetal, som 1+1=1 eller 1+1=3.
I fyra granskade studier undersöktes hur hundar löser rumsliga problem genom att efterlikna människors eller andra hundars beteende. En hund kan exempelvis lära sig att hitta värdefulla saker som smarrig mat eller godis, hitta snabbaste vägen till favoritfåtöljen, lära sig trycka ner ett handtag för att öppna en dörr eller förstå olika ord och symboliska begrepp..
Under lek är hundar enligt Stanley Coren kapabla att medvetet försöka lura andra hundar eller människor för att få en belöning.
- Och de är nästan lika duktiga på att lura människor som andra hundar, sade han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag