Hundar avlivades efter smuggling

Publicerad

Tullen i Malmö stoppade en bil med 26 smuggelhundar på väg in i Sverige.

Hundarna var i så dåligt skick att de fick avlivas, skriver Sydsvenskan.

Tillslaget gjordes vid Öresundsbron i tisdags. En vanlig personbil stoppades och i den gjorde tulltjänstemännen ett anmärkningsvärt fynd.

Totalt 26 hundar, både vuxna och valpar, hade trängts in i bilen. Några satt i burar, andra inte. Det ska bland annat ha varit hundar av rasen amstaff, men även valpar som liknade mopsar och rottweiler.

– Tyvärr var hundarna inte i så gott skick. Vi kontaktade jordbruksverkets veterinär som gjorde en bedömning. Hundarna avlivades, säger Michaela Linderoth, pressinformatör vid Tullverket till Sydsvenskan.

Tre personer i bilen förhördes men blev senare frisläppta. De är misstänkta för smuggling av djur.

På tullen vill uppmärksamma folk som funderar på att skaffa hund att tänka efter innan man nappar på en annons som kanske verkar mindre seriös.

– Alla som köper en hund ska tänka på att det kan vara en smuggelhund. Man ska helst möta hunden i sin hemmiljö. Risken är annars att man köper in insmugglad hund som inte är frisk, säger Michaela Linderoth, till Sydsvenskan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag