Liten men dyr i drift. Men det finns billigare alternativ.
Liten men dyr i drift. Men det finns billigare alternativ.

Hundan vilken liten dyrgrip!

Publicerad
Uppdaterad
En miljon för en chihuahua - så mycket kostar minihunden under sin livstid.
En Jack Russel-ägare kommer undan med "bara" 300 000 kronor.
Är din hund dyrgrip eller budgetvovve? Kolla hela listan över raserna!
Små, små tassar, minitänder, kanske en liten, liten kacka. Men ett mycket stort pris. När tidningen Daily Mail listar den dyraste hundrasen toppar den lilla chuhuahuan listan.
Försäkringsbolaget Esure har jämfört vad hundägare lägger på veterinärkostnader, mat, trimning, försäkring och annat nödvändigt. Anledningen till chuhuahuans särskilt dyra leverne är att minihundens ägare gärna lägger en hel del pengar på inte fullt så nödvändiga prylar till älsklingen.

Hög årskostnad

Det är dyra designerkläder, juvelprydda halsband och lyxiga väskor att bäras runt i. Totalt beräknas de lägga ut över 78 000 kronor om året, eller totalt över en miljon kronor under hundens hela 13-åriga livstid.
- Dagens husdjur behandlas med som familjemedlemmar än som djur och det visar sig i
Enligt honom är det få hundägare som bryr sig om eller ens är medvetna om vad hunden kostar, säger Mike Pickard, på Esure.

Budgethundar

Men om man vill komma lite billigare undan kan välja en Jack Russel, som under sitt liv bara gör av med blygsamma drygt 300 000 kronor. Andra budgethundar är spanieln med en prislapp på 352 000 kronor och populära labradoren som kostar sin ägare 363 000 kronor.
Veterinärkostnader är enligt jämförelsen den enskilt största utgiften för hundägarna, följt av mat och kostnader för hundpensionat när ägaren åker bort.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag