Hunden gör det lättare för barnet att prata och känna sig trygg under samtalet, säger Kurt Kotrschal, professor vid zoologiska institutet. Foto: COLOURBOX
Hunden gör det lättare för barnet att prata och känna sig trygg under samtalet, säger Kurt Kotrschal, professor vid zoologiska institutet. Foto: COLOURBOX

Hund tröstar bättre än nallen

Publicerad
Uppdaterad
En hund ger ett oroligt barn mer trygghet än en snäll vuxen, visar ny forskning.
Och hundar skulle kunna göra större insats hos socialen och polisen än en nalle, till exempel i polisförhör där barn medverkar.
- En hund kan hjälpa ett barn att öppna sig och tala om ett problem och berätta vad som hänt. Hunden gör det lättare för barnet att prata och känna sig trygg under samtalet, säger Kurt Kotrschal, professor vid zoologiska institutet vid Wiens Universitet, som forskar i förhållandet mellan djur och människor.
Han menar att hundar kan göra stora insatser för barn som hamnar i olyckor, chock eller brott just genom den lugnande effekten.

Bästa tröstaren

I en österrikisk studie mättes nivåerna av stresshormonet kortisol hos ett antal barn som utsattes för situationer med separation och lättare stress.
För tröst fanns slumpmässigt till hands en vänlig vuxen, ett gosedjur eller en hund, och forskarna mätte hur stresshormonet sjönk undan. Det visade sig att hunden var den överlägset bäste tröstaren. Ju mer barnet klappade hunden och talade med den, desto lägre sjönk nivån av kortisol.
Barnet blev lugnare, klarade stressen bättre och hade lättare för att uttrycka sig. Barnet var också mer aktivt i diskussioner när hunden var med än med gosedjuret och den vänlige vuxne.

"Mysdjurhörna"

Forskning visar också att barn från oroliga familjeförhållanden är de som har bäst nytta av att få ha en fyrbent kompis, något som ibland är praktiskt omöjligt just på grund av hemsituationen.
- Det borde finnas möjlighet för barn att få tillgång till djur i skolan och på andra neutrala platser, en "mysdjurhörna", säger Ulla Björnehammar, ordförande för Manimalis, en svensk ideell organisation med syfte att öka kännedom om sällskapsdjurens positiva effekter på människa och samhälle.

Annette Fröstberg/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag