Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hund smet under mellanlandning

Nu efterlyser polisen den svartbrun terriertiken Joana, 3.
Joana försvann under en mellanlandning på Arlanda.
När hunden landade på Arlanda natten mot söndag blev hon rädd och slet sig.Foto: Lisa Mattisson

Den strävhåriga podengon Joana, 3, räddades från gatan i Portugal - och skulle få ett nytt hem i Sverige.

När hunden landade på Arlanda natten mot söndag blev hon rädd, slet sig från sin nya matte och är sedan dess spårlöst försvunnen.

– Vi har letat hela natten och hela morgonen. Jag hoppas av hela mitt hjärta att vi hittar henne, säger ägaren Susanne Albertsson, 43.

Efter ett drygt dygn hittades Joana oskadd - men nedkyld och chockad - i ett dike vid Arlanda.

Det var sent under natten mot söndagen som den portugisiska podengon Joana, 3, anlände till Sverige via flyg från Portugal.

Där väntade nya matten Susanne Albertsson, 43, för att ta emot sin hund.

Susanne och Joana har kopplats ihop via organisationen Hundrondellen som förmedlar nya hem till hemlösa hundar. Joana hittades på gatan i Portugal för två år sedan, och har sedan dess bott på hundhem. Flygresan var det första steget till det nya hemmet hos Susanne Albertsson på Öland.

Men mötet mellan hunden och matte blev kort.

Kombinationen av en lång flygresa, ett nytt klimat, nya människor och en stökig flygplansmiljö väckte oro hos hunden - och när sällskapet kom utanför portarna slet hon sig loss utanför terminal fem på Arlanda.

– Hon skulle få kissa på en gräsplätt. Trots halsband, koppel och sele så slet hon sig loss. Vi sprang efter, så klart, men hon försvann, säger Susanne Albertsson.

Därefter inleddes ett sökarbete där både polisen och Securitas kopplades in. Joana ska ha skymtats vid 2-tiden vid Arlandas poliskontor, men i övrigt inte synts till.

– Vi har letat hela natten och hela morgonen. Nu ska vi tillbaka igen så fort väglaget tillåter, säger Susanne Albertsson.

Eldsjälar hjälper till i sökandet

– Jag hoppas av hela mitt hjärta att vi hittar henne, säger Susanne Albertsson.

Ylva-Lie Mörlin från Hundrondellen berättar att Joana är mäter omkring 30 centimeter i mankhöjd och väger omkring åtta kilo. Trots att ägaren tillfälligt har lämnat platsen för återhämtning så fortsätter sökandet obehindrat eftersom det ansluter nya människor hela tiden, berättar Ylva-Lie Mörlin.

– Vi hoppas och vi tror att detta löser sig. Vi har många privatpersoner som släpper allt och åker ut och hjälper till med sökandet. De har en otrolig kompetens hur de ska bete sig, säger hon.

På söndagskvällen är hunden fortfarande spårlöst försvunnen. Vid Arlandapolisen har man inga ytterligare uppgifter att lämna om var hunden nu kan befinna sig.

– Alla håller utkik efter en fyrbening som sticker ut. Det är ett stort område med mycket vägar, men vi hoppas att detta löser sig, säger Anders Nilsson vid Arlandapolisen.

Under söndagskvällen hittades Joana relativt oskadd i närheten av Arlanda.

– Det var en kvinna som var ute med sin hund och letade. Hunden stannade till och vägrade gå vidare. Då lyste hon med sin pannlampa och såg hur min hund låg frusen och chockad i ett vattenfyllt dike, säger Susanne Albertsson.

Joana har haft ett tufft dygn men är till synes oskadd. Hon kommer att tillbringa natten i Uppsala och undersökas av veterinär innan Susanne Albertsson hämtar upp henne på måndagsmorgonen.

– Jag är så glad. Jag vågade inte hoppas på det här. Nu kommer jag att hålla hårt i henne, säger ägaren.

– Jag vill tacka alla som har hjälpt till. Det är så många människor som har hört av sig till mig och uttryckt sitt stöd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.