Polisen bekräftar att hunden dött efter fallet.
Polisen bekräftar att hunden dött efter fallet.

Hund kastad från fjärde våningen

Publicerad

En hund har kastats mot sin död från ett fönster i Tensta.

Polisen har omhändertagit en person efter djurplågeriet.

– Hunden har avlidit, Lena Bakki, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Hans Rosenberg från Svenska kennelklubben är upprörd:

– När sådant här händer är det fel människor som skaffar hund. Att kasta ut en hund på det här viset – det finns ingen pardon för den människan.

Vid 21.30-tiden på torsdagskvällen fick polisen in ett larm om att en hund hade kastats ut från ett fönster i Tensta i nordvästra Stockholm.

Enligt uppgift kastades hunden från den fjärde våningen i en lägenhet.

– Hunden har avlidit. Det är grannar som ringt och berättat detta, bekräftar Lena Bakki, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

En kvinna ska ha omhändertagits och ärendet rubriceras som djurplågeri.

”Fel människor”

– När sådant här händer är det naturligtvis fel människor som skaffar hund. Detta är inget normalt beteende, och inte vara i närheten av en hund. Det skulle vara en mjukishund i så fall, säger Svenska kennelklubbens talesperson Hans Rosenberg.

– Hundar hamnar ibland hos fel människor där man tycker att det är något häftigt, och även kan ses som ett vapen. Jag tycker det är fruktansvärt.

Vad kan ni som organiserade uppköpare göra?

– Att vi verkligen väljer rätt köpare. Och att köparen i sin tur verkligen väljer rätt hund. Det är dock viktigt att slå fast att inte alla är lämpade att ha hund. Tröttnar man på sin hund ska man lämna den till Hundstallet, som i sin tur ser till att den hamnar hos någon människa som älskar den.

Känner ni från Svenska kennelklubbens sida att djurskyddslagen borde stärkas?

– Svårt att säga. Den borde kanske tillämpas lite oftare. Vi måste visa våra djur mer respekt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag