Bilen kan bli en dödsfälla för din hund. Foto: ShutterstockBilen kan bli en dödsfälla för din hund. Foto: Shutterstock
Bilen kan bli en dödsfälla för din hund. Foto: Shutterstock
Lämna aldrig din fyrfota vän ensam i en varm bil! Foto: JOOP SNIJDERLämna aldrig din fyrfota vän ensam i en varm bil! Foto: JOOP SNIJDER
Lämna aldrig din fyrfota vän ensam i en varm bil! Foto: JOOP SNIJDER

Hund i en varm bil? Det här får du göra

Publicerad

Bilturen en solig sommardag kan lätt förvandlas till en dödsfälla för hunden. 

På kort tid kan temperaturen bli så hög att hunden drabbas av värmeslag.

Ser man en hund sitta instängd i en bil ska man alltid larma polis – i akuta lägen får du även krossa bilrutan.

– Var och en har rätt att rädda liv på en nödställd, och det gäller alla livräddande åtgärder, säger Mats Eriksson, kommunikatör på Stockholmspolisen.

Efter vintermånadernas långa mörker brukar de flesta lovprisa vårens och sommarens ankomst. Soliga dagar, anständiga temperaturer, bad och ledighet hägrar runt hörnet.

Till och med en riktigt het högsommardag kan vara angenäm – för oss människor. För våra fyrfota vänner är det inte lika trivsamt. Många hundar har en varm päls att bära runt på, dessutom är de inte lika bra på att göra sig av med överskottsvärmen som vi är.

LÄS MER: Så tar du med hunden bäst i bilen 

Värmen kan bli livshotande

För en hund som fått åka med husse eller matte i bilen kan värmen till och med bli livshotande. Svenska kennelklubben driver sedan flera år en kampanj om att man aldrig ska lämna hunden i bilen under varma dagar. Ändå upplever man att fenomenet med hundar som lämnas kvar i bilen blir allt vanligare.

– Inga hundar ska sitta i varma bilar, det är a och o. De reagerar på värme på ett helt annat sätt än vad vi människor gör. Och värmen stiger väldigt snabbt i bilen, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska kennelklubben.

Så här varmt blir det i bilen under varma dagar.Foto: Helén Rasmusen

Hund i varm bil – ring polisen

Hittar man en hund instängd i en varm bil gäller det att agera snabbt. Varje minut kan vara dyrbar. 

Först och främst ska du försöka hitta hundens ägare. Om hen inte finns i närheten ska du larma polisen. Om läget är akut ska du använda larmnumret 112, annars 114 14. Känn också efter om bildörren är öppen.

– Om du ser en hund sitta ensam i en bil en varm dag så ska du ringa polisen. Ta också en bild på bilen, och försök gärna hitta ett vittne, säger Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben.

LÄS MER: Per räddade hund – kan bli polisanmäld 

Polisen: Rätt att rädda liv

Om du bedömer att situationen är akut – eller om polisen inte har möjlighet att snabbt ta sig till platsen – har du enligt brottsbalkens nödbestämmelse rätt att krossa bilrutan för att rädda liv. Men då måste du också vara beredd att identifiera dig för både polis och bilägaren efteråt. 

– Var och en har rätt att rädda liv på en nödställd, och det gäller alla livräddande åtgärder. Det bästa är att alltid kontakta polisen först, säger Mats Eriksson, kommunikatör på Stockholmspolisen.

Hund i varm bil – checklista

1. Lämna aldrig hunden ensam i bilen en varm dag.

2. Larma alltid polis först om du ser en hund i en varm bil. 112 om situationen är akut, annars 114 14. 

3. Ta en bild på bilen, notera registreringsnummer och försök gärna hitta ett vittne.

4. Om du bedömer att situationen är akut har du rätt att krossa bilrutan för att rädda liv.

5. Svalka av hunden genom att ta den till skuggan. Vatten är också bra för att kyla av hunden snabbt, både att dricka och för att kyla ner trampdynorna.

6. Stanna kvar och var beredd på att lämna dina uppgifter till polisen och bilägaren. 

KÄLLA: Svenska kennelklubben, Polisen

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag