Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hund hade smittsam tumörsjukdom

En rumänsk gatuhund som togs till Sverige av en ideell organisation var sjuk i en smittsam tumörsjukdom.
Hunden kan ha smittat andra.
Tumörsjukdomen TVT (transmissible venereal tumour, överförbar venerisk tumör) har inte funnits tidigare i Sverige. Den hittades för några veckor sedan hos en hund som hade importerats av organisationen Hundhjälpen, som tar in och säljer rumänska herrelösa till svenska mattar och hussar.
TVT smittar främst via könsorganen, vid parning men också när hundar nosar varandra i baken. Sjukdomen smittar inte till människor eller andra djur.

Gick med andra

Den sjuka hunden gick i en rastgård tillsammans med ungefär tio andra hundar när ägaren hämtade den.
- Eftersom det är ett naturligt beteende för hundar att nosa varandra i baken, och eftersom hunden hade ett öppet sår vid vulva där tumören satt och var aktiv, så verkar det inte orimligt att andra hundar har utsatts för smittan, säger Henrik von Euler, docent vid Sveriges Lantbruksuniversitet.
Det var von Euler som undersökte hunden och avlivade den – dels av smittskyddsskäl, dels för att avsluta djurets lidande. Han är mycket kritisk till Hundhjälpens agerande.
- De kände till att hunden hade TVT men underlät att berätta det för ägaren, säger han.
Hundägaren fick uppgift om att hunden hade veterinärundersökts i Rumänien och fått med sig antibiotika mot "polyper". När hundägaren vände sig till sin lokala veterinär visade det sig att medicinen i själva verket var cellgift. Bara behöriga veterinärer får befatta sig med dessa läkemedel, men i det här fallet fick hundägaren en injektionsflaska under förespeglingen att det rörde sig om ett harmlöst preparat, säger Henrik von Euler som ännu inte bestämt sig för om han ska polisanmäla händelsen.
Jordbruksverket och Statens Veterinärmedicinska Anstalt har informerats om händelsen.

Färdigbehandlad

Enligt Hundhjälpens ordförande, Linda West, informerades ägaren visst om att hunden behandlats för tumörsjukdomen.
- Självklart är det olyckligt att sjukdomen visade sig inte vara utläkt. Men rumänsk veterinär ansåg den färdigbehandlad och det ska vi inte förakta, för de arbetar med sådana här sjukdomar, säger hon.
Om hundägaren fått med sig cellgift berodde det på att den rumänske veterinären inte kände till bestämmelserna, fortsätter hon och hävdar att sjukdomen inte är så smittsam.
- I så fall skulle varenda hund utomlands ha den. Det är lite upphaussat, säger hon.
Hundhjälpen ska dock se över sina rutiner.
- Självklart ska vi göra det. Vi måste ta upp med besiktande veterinär om man eventuellt ska ha en längre tids karens, säger Linda West.

Sara Rörbecker/TT Anna Lena Wallström/TT

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!