Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hund försvann - kom tillbaka efter sex år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Norska hunden Rex hade varit borta i sex år - när ägaren Harald fick ett samtal från Sverige om att Rex har återfunnits där.
Foto: Frank Karlsen/Dagbladet

Hunden Rex försvann år 2006.

Sedan dess har han varit spårlöst försvunnen - tills ägaren Harald fick ett samtal från Sverige.

Sex år senare är Rex nu tillbaka hos sin riktiga ägare.

Knappt sex år har gått sedan familjen Sparby i Lørenskog, öster om Oslo, blev av med sin hund, rapporterar Dagbladet. Hunden heter Rex och är en golden retriever.

Rex tillhörde först Harald Sparbys sjuka svärfar men hela familjen Sparby hade god kontakt med hunden. Tanken var att familjen skulle ta över hunden när svärfadern blev för sjuk.

Omplacerades

I stället blev hunden omplacerad - utan att familjen fick reda på det. I mer än två år letade Harald och hans fru Margrethe efter hunden utan framgång.

– Efter de två åren var det egentligen bara att hoppas på det bästa för Rex. Men saknaden fanns där hela tiden, säger Harald Sparby till Dagbladet.

Hittades i Sverige

Men för två veckor sedan tog historien en plötslig vändning. Den 16 juni sågs en golden retriever vid sjön Stora Le i Sverige, på gränsen till Østfold i Norge. Ingen visste hur den bortkomna retrievern hade hamnat där och svensk polis placerade hunden hos en kvinna som gav den namnet Lurvas. Efter ett tag märkte man att hunden hade ett chip under huden, där ägarens adress var lagrad. Och så kunde Rex riktiga ägare lokaliseras.

Harald Sparby fick då ett samtal från en man som sa att han hittat hunden.

– Han frågade om jag kände till en hund som heter Rex, och det gjorde jag ju. Jag kunde inte tro att det var sant. Tanken på att kunna få se Rex igen gjorde mig jätteglad, säger Harald, som också grät några tårar, till Dagbladet.

Mår bra

Därefter lyckades man med hjälp av den frivilliga gruppen Nitrogruppen, som hjälper djur på rymmen, spåra upp den tidigare ägaren. Hon gick till slut med på att låta Rex komma hem till familjen Sparby.

– Det är verkligen väldigt, väldigt givande när det blir sådana resultat av det vi gör. Inte minst att det blir så här bra. Den här saken har varit helt speciell, den är unik, säger Gunnar Nystul på Nitrogruppen till Dagbladet.

Familjen Sparby säger att de är väldigt tacksamma för Nitrogruppens hjälp. Rex, som nu är elva år, uppges vara i gott skick, om än lite smal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.