Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flyende civila bombas av invasionsstyrkorna

Civila flyr i panik – kastar sig längst med marken när de hamnar mitt i frontlinjen när i Rysslands försök att inta Kiev.
Dödade människor i Irpin på söndagen.
Foto: DIEGO HERRERA CARCEDO / AP TT NYHETSBYRÅN
Människor tar sig till fots över den förstörda bron över floden Irpin på söndagen.
Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN
En folkmassa har samlats under den förstörda bron på lördagen.
Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN
Ukrainska soldater hjälper en skadad man i Irpin på söndagen.
Foto: ANDRIY DUBCHAK / AP TT NYHETSBYRÅN

Småstaden Irpin har hamnat i korselden i Rysslands försök att inta Kiev.

Bilder visar hur en flyende folkmassa vandrar till fots över en sönderbombad vägbro – och hur de som inte hann undan ligger döda på gatan med rullväskor och en kattbur bredvid sig.

Enligt Ukraina har Ryssland inte tillmötesgått landets upprepade krav på en humanitär korridor för evakuering av civila.

Tre personer, däribland två barn, dog när två granater eller artilleriprojektiler slog ner vid en checkpoint i staden på söndagen, rapporterar CNN.

Staden Irpin, strax nordväst om Kiev, har hamnat i frontlinjen mellan ukrainska och ryska styrkor de senaste dagarna.

Artilleri och flygangrepp har orsakat omfattande förödelse i och omkring staden. Bostadshus, vägar och broar har förstörts, rapporterar ABC News.

Under lördagen skedde en evakuering av stadens befolkning. En stor folkmassa tog sig över resterna av en förstörd vägbro över floden Irpin.

AP beskriver hur de flyende, assisterade av ukrainska soldater, tog sig fram till fots och ”till och med i skottkärror” och bar med sig husdjur, småbarn och personliga ägodelar.

CNN:s reporter Clarissa Ward rapporterade från platsen.

– Vi ser människor som varit under tung artilleribeskjutning i sju dagar i rad. Nu kan de till slut fly.

– Många av dem är äldre, de är påtagligt förtvivlade. Det är en fruktansvärd scen, sade Clarissa Ward.

https://twitter.com/MailOnline/status/1500490723048800257

Kroppar på gatan

Men alla lyckades inte lämna Irpin på lördagen.

Bilder tagna av AP på söndagen visar övertäckta kroppar på gatorna i Irpin. Bredvid dem står rullväskor och en kattbur. Enligt AP dödades de av rysk artilleribeskjutning.

CNN rapporterar, med hänvisning till ukrainska myndigheter, att tre personer, varav två barn, dödades när två granater eller artilleriprojektiler slog ner vid en checkpoint för civila på väg ut ur staden. 

På andra bilder syns hur en fabrik och en affärslokal brinner efter att ha bombats, och hur ukrainska soldater försöker hjälpa gamla och skadade civila som är kvar i staden.

Den ukrainska Oleksyj Arestovytj uppger för CNN att Ryssland inte har tillmötesgått Ukrainas krav på en humanitär korridor från städerna vid frontlinjen.

– De har skadat många barn och tillåter inte evakuering trots upprepade krav på högsta nivå om att upprätta en grön korridor.


Ettåriga Kirill miste livet i krigshärjade Mariupol

Svår situation på stadens sjukhus: ”Utan el, vatten och värme” • VARNING FÖR STARKA BILDER.

Reportern hjälper flera äldre som flyr från Kiev

CNN:s Clarissa Ward rapporterar från Irpin, en förort till Kiev, där tusentals människor försöker ta sig vidare undan flygangreppen till en säker plats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.