Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hultqvists varning – inför valet 2018

Försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Valsedlar till valet 2014. Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Valrörelsen 2018 ställer högre krav på Sverige än tidigare.

Försvarsministern varnar för rysk informationspåverkan och propaganda och uppmanar väljarna att blir mer kritiska. 

Samtidigt utesluter han inte att regeringen måste göra mer.

– Det finns ett ansvar för oss att återkomma när det gäller mer av åtgärder på den här punkten, säger Peter Hultqvist, S. 

Valåret 2018 inleds på allvar på söndag med Folk och försvars rikskonferens i Sälen. 

Om förra årets debatt mest handlade om pengar till försvaret är det andra frågor som tar uppmärksamheten i år. 

Efter rapporter om valpåverkan från en rad länder, inte minst den ryska kopplingen till amerikanska presidentvalet 2016, väntas frågan om den svenska beredskapen inför höstens riksdagsvalet stå i fokus.  

I en rapport som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som Dagens Nyheter skrivit om, listas hoten mot svenska valet från främmande makt nästa år. 

Folk och försvars rikskonferens i Sälen 2018

Vad? Ett forum om säkerhetspolitik, försvar och krisberedskap. Flera tunga gäster väntas. Bland annat statsminister Stefan Löfven, S, som öppningstalar på söndagen och efter honom Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. 

När? 14-16 januari på Högfjällshotellet. 

Vilka? Här möts varje år regeringsföreträdare, riksdagspartier, hovet, kungahuset, försvarsmakten, myndigheter och journalister.

Heta frågor förra året: Rikspolischefen Dan Eliasson som i samband med poliskrisen pressades av avgångskrav från flera allianspartier, tävlingen mellan partierna om vem som skulle lägga mest pengar på försvaret samt Brottsförebyggande rådets trygghetsundersökning. 

Heta frågor i år: 

• Informationspåverkan och propaganda under valåret 2018

• Terrorbekämpning efter dådet på Drottninggatan i april 2017  

FN:s omdiskuterade kärnvapenförbudet som orsakat en splittring inte bara mellan Sverige och Nato utan också i regeringen, mellan försvarsminister Peter Hultqvist, S, och utrikesminister Margot Wallström, S. 

Varnar för desinformation

Inför valrörelsen varnar försvarsminister Peter Hultqvist, S, för desinformation och påverkanskampanjer. Återigen nämner han som svenskt exempel att det i samband med debatten om värdlandsavtalet med Nato förekom spridning av felaktiga uppgifter. 

– Det har skett i USA, Tyskland och i Frankrike. Jag utesluter inte att den typen av aktiviteter kan förekomma även i Sverige. Vi måste få en större medvetenhet och bli skarpare i instrumenten när det gäller att hantera påverkansoperationer och desinformation som kommer bland annat från utländska intressenter, säger försvarsminister Peter Hultqvist. 

Vilka områden som är mest sårbara är hemligt, skriver DN.se, men myndigheten har tittat på var man satt in stöten i andra länder. 

Ett exempel är att man försökt infiltrera politiska rörelser eller haft som syfte att öka polariseringen mellan olika grupper. Det också handla om att försöka att påverka valsystemet genom att söka tillgång till systemet eller att påverka människors förmåga att rösta. Men det svenska valsystemet är stabilt, anser försvarsministern. 

– Jag har noterat den typen av aktiviteter i andra länder och det kan säkert förekomma intressen i Sverige som kan stå för den typen av åsikter och vilja påverka i den riktningen. Vi har i Sverige ett valsystem där var och en får lägga en valsedel i kuvert som sen räknas av länsstyrelserna och jag ser ingen som helst anledning att ifrågasätta eller ändra det systemet.

Rysslands president Vladimir Putin. Hultqvist varnar för rysk informationspåverkan och propaganda. Foto: MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN / EPA TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Alla hållpunkter under Folk och försvar 2018 

Uppmanar till kritisk inställning 

Vad ska man vara vaksam på under 2018? 

– Man ska ha en kunskap om att det här kan förekomma och ha en kritisk inställning till saker som sker på sociala medier, så kallade alternativa fakta och försöka söka en egen bild av vad som är trovärdigt och sant. Man ska vara medveten om att en desinformationsinsats kan förekomma. Jag tror att det bästa sättet att hantera rena lögner och desinformationsinsatser är att vara väldigt öppen om att sånt kan pågå och när man kommer på det också försöka avslöja att det verkligen är på det sättet. 

Vilka länder eller aktörer kan vara mest intresserade av att göra detta? 

– Det är helt tydligt att man i Ryssland har trollfabriker där man medvetet sitter och skriver på sociala medier och sprider olika typer av bilder. Det jag sett mycket av rysk propaganda och så kallad information handlar mycket om att underblåsa splittring och underminera samhällsskicket i olika västländer. Där har man också sett att man agerat för att försöka påverka valresultat. 

MSB har sagt att resurserna för att möta hoten är begränsade. Behöver regeringen göra mer här? 

– Ja, här finns det en utmaning som inte bara regeringen utan hela samhället på olika sätt måste vara medveten om att den finns. Det finns ett ansvar för oss att återkomma när det gäller mer av åtgärder på den här punkten. Men jag tror att den viktigaste frågan är att vi måste ha en allmänt förhöjd medvetenhet kring att det förekommer.

Valsedlar till valet 2014. Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Väpnat angrepp kan inte uteslutas

Försvarsberedningens delrapport strax före jul orsakade stora rubriker. Man slog fast att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas. I rapporten som lämnades till försvarsministern föreslår försvarsberedningen, där riksdagens alla partier ingår, att den enskilde individen under kris eller krig bör ha en beredskap för att klara sin egen försörjning under en vecka utan stöd från det offentliga.

Men själv har försvarsministern ingen särskild beredskap hemma.

– Jag ska naturligtvis bygga upp en sådan men jag har inte gjort det ännu. 

Överbefälhavare Micael Bydén och Försvarsmakten kommer att lämna ett nytt budgetunderlag till regeringen i februari. 

Han har ännu inte velat lämna någon siffra men har pekat på flera områden som krävt eller kommer att kräva ökade resurser för att upprätthålla samma nivå som nu efter år 2020. I en intervju med Svenska Dagbladet pekar han bland annat på brist på materiel och personal samt prisökningar och större investeringar.

– Jag tänker inte kommentera ett budgetunderlag som ännu inte är presenterat. Däremot sa jag redan förra året i mitt anförande i Sälen att det hela tiden inträffar saker inom ramen för Försvarsmaktens ekonomi. Så man får inte vara förvånad över nya utmaningar att hantera. Det är väl ständigt så att man måste vara beredd att arbeta med de ekonomiska frågorna som rör Försvarsmakten, säger Hultqvist. 

Folk och försvar – så sänder Expressen TV

Söndag

09.00 Jenny Madestam, Expressens politiska expert, om vilka politiska utspel vi kan vänta oss från Folk och försvar

13.05 Direkt från Sälen: Statsminister Stefan Löfven (S) håller presskonferens. 

19.00-19.15 Direkt från Sälen: Expressens politiska reportrar Hanna Jakobson och Niklas Svensson sammanfattar dagen.

 

Måndag

09.00 Direkt från Sälen: Expressens politiska reportrar vad som väntar i dag. 

19.00-20.00 Direkt från Sälen: Extrainsatt Bara politik med Niklas Svensson. ÖB och Säpochefen frågas ut. 

 

Tisdag

09.00 Direkt från Sälen: Expressens politiska reportrar om vad som väntar i dag. 

19.00-19.15 Direkt från Sälen: Expressens politiska reportrar Hanna Jakobson och Niklas Svensson sammanfattar dagen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!