Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hultqvists lösning för att rädda S ur krisen

Expressen nye politiska kommentator Viktor Barth-Kron om mätningen.
Försvarsminister Peter Hultqvist.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven. Foto: OLLE SPORRONG

Socialdemokraterna måste gå tillbaka till sina kärnvärden för att hantera opinionskrisen. Det säger försvarsminister Peter Hultqvist i en intervju med Aftonbladet

Socialdemokraterna går igenom en svår kris där väljarstödet rasat den senaste tiden. I SCB:s stora partisympatiundersökning som släpptes på tisdagen konstateras att partiet nu har Sverigedemokraterna hack i häl i opinionen, som gått om Moderaterna och i dag har på 22,6 procent av väljarstödet. Jämfört med SCB:s mätning från valet har S nu tappat två procentenheter och ligger på 26,3 procent. 

Att partiet nu har det tufft med väljarstödet är inte konstigt, menar försvarsminister Peter Hultqvist. 

– Att sitta i en minoritetsregering med svåra utmaningar, det frestar på. Och det är klart att det kan leda till situationer där man temporärt kan förlora väljarstöd, säger han.

Man har kommit för långt ifrån de klassiska socialdemokratiska principerna och begreppen. Nu måste arbetarrörelsen mobilisera kring situationen på arbetsmarknaden för att locka tillbaka väljarna – och så måste man ta tag i klassfrågan. 

”Vi måste göra något”

– Vi måste göra något åt det svenska klassamhället. Jag tycker att man ska använda den typen av ord och begrepp, för det existerar och det gör det i en allt ökande grad.

När Socialdemokraterna slöt januariavtalet tillsammans med Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna var det långa och tuffa förhandlingar som föregick resultatet. Ett hårt slag för S var slopandet av värnskatten, som rent konkret ökar klyftorna i Sverige. 

Och nu måste man vinna tillbaka förtroendet hos väljarna, menar Hultqvist som dock poängterar att kompromisserna i januariavtalet var nödvändiga för att få till ett regeringsdugligt samarbete. 

– Man bör alltid vara självkritisk. Det fick gå för långt med avregleringar och privatiseringar. De borgerliga har ett väldigt stort ansvar för det där, men när det gäller avregleringarna skulle vi ha stått emot på ett annat sätt.

Socialdemokraterna backade sex procentenheter i senaste Expressen/Sifo-mätningen:

Förtroendet för Löfven dyker brant.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning